TikTok: Υιοθετεί τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ κατά της ρητορικής μίσους

TikTok: Υιοθετεί τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ κατά της ρητορικής μίσους

Η κινεζική εφαρμογή βίντεο TikTok θα υιοθετήσει τον κώδικα δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις από πολιτικούς και κυβερνήσεις για να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες αντιμετώπισης της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, που σε κάποιες χώρες θεωρείται ότι έχουν συμβάλλει σε ένα κύμα ρατσιστικών επιθέσεων.

Ο κώδικας δεοντολογίας θεσπίστηκε από την Κομισιόν τον Μάιο του 2016 και ορίζει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να συνεργάζονται με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις εθνικές αρχές για να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα αξιών και διαφάνειας Βέρα Γιούροβα δήλωσε ότι η συμμετοχή του TikTok στην ομάδα που περιλαμβάνει ήδη το Facebook, την Microsoft, το Twitter, το YouTube και το Snapchat, είναι μια θετική εξέλιξη.

«Είναι πολύ καλό που το TikTok υιοθετεί τον κώδικα – μια εταιρεία την οποία προτιμούν νεαροί χρήστες ιδιαιτέρως ευάλωτοι στη ρητορική μίσους», αναφέρει η ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Βεβαίως, περιμένουμε το TikTok να μην υιοθετήσει απλώς τις αρχές του κώδικα δεοντολογίας, αλλά και να σεβαστεί πλήρως το ευρωπαϊκό δίκαιο στις λειτουργίες του σε ευρωπαϊκό έδαφος», πρόσθεσε.

«Τελικός μας στόχος είναι να εξαλείψουμε το μίσος από το TikTok. Αναγνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτο καθώς ο κόσμος διχάζεται όλο και περισσότερο, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό δεν πρέπει να μας αποτρέψει από το να προσπαθήσουμε», αναφέρει η ανακοίνωση του TikTok.