Τι «ξέχασε» να πει ο Πούτιν στη συνέντευξή του

Τι «ξέχασε» να πει ο Πούτιν στη συνέντευξή του

Η εκτίμηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας είναι η έκφραση "εις βάθος εσωτερικών κρίσεων" στις ΗΠΑ, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ο Πούτιν προσπαθεί να δείξει στην συρρικνωμένη εκλογική του βάση ότι η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει "τέτοια προβλήματα" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 1.

"Στην πραγματικότητα, το παρατηρούμε αυτό από πολύ καιρό, αφότου ανήλθε στην εξουσία ο νυν Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όταν κέρδισε με απόλυτα προφανή τρόπο, με δημοκρατικό τρόπο" συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος. "Όμως το στρατόπεδο που έχασε τις εκλογές, επινόησε κάθε είδους εικασίες προκειμένου να θέσει εν αμφιβόλω τη νομιμότητα" του Ντόναλντ Τραμπ, πρόσθεσε ο Πούτιν.

Η αναφορά του στις εκλογές του 2016 δεν ήταν τυχαία, άλλωστε για την ρωσική παρέμβαση σε εκείνη τη διαδικασία έχει "χυθεί πολύ μελάνι". Όπως έγραφε ο αρθρογράφος της εφημερίδας Financial Times, Γκίντεον Ραχμάν "Έναν αιώνα αργότερα, ο κ. Πούτιν στήριξε την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ για λόγους που δεν απέχουν και πολύ από αυτούς που παρακίνησαν τους Γερμανούς να στηρίξουν τον Λένιν. Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν οργισμένος για τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη χώρα του μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Συσχέτισε την πολιτική αυτή με τη Χίλαρι Κλίντον. Και γνώριζε πως ο κ. Τραμπ ήταν υπέρ της επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία".

Μπορεί λοιπόν ο Πούτιν να αναφέρεται στον διχασμό των ΗΠΑ αλλά παραλείπει να πει τι συμβαίνει στη δική του χώρα. Η Ρωσία κατά τη διάρκεια της παντοκρατορίας του Πούτιν είναι μια χώρα όπου κάθε διαδήλωση της αντιπολίτευσης καταστέλλεται, τα τηλεοπτικά προγράμματα λογοκρίνονται, ενώ η Δικαιοσύνη χειραγωγείται υπηρετώντας αποκλειστικά τα συμφέροντα της κυρίαρχης εξουσίας. 

Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ όπου είναι η εναλλαγή στην εξουσία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη καθότι ο πρόεδρος μπορεί να παραμείνει μάξιμουμ οκτώ χρόνια, ο Πούτιν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο δεν έχει τέτοια σχέδια, τουναντίον. Για αυτόν λόγο άλλωστε, πρόκειται να κάνει τις επόμενες εβδομάδες το δημοψήφισμα για τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, που θα του επιτρέψουν να παρακάμψει τους περιορισμούς αναφορικά με το χρόνο που μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Κρεμλίνο θέλει να επισπεύσει το δημοψήφισμα, φοβούμενο ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια μπορεί να μεγαλώσει. Ένα πρόσφατο γκάλοπ από το Levada Analytical Center έδειχνε ότι ότι η δημοτικότητα του "τσάρου" μειώθηκε στο 58%. Το δε ποσοστό εμπιστοσύνης που δείχνουν οι Ρώσοι στον άλλοτε πράκτορα της KGB έπεσε στο 28%, σε "ιστορικό χαμηλό."