Τι θα πει τώρα το ΚΑΣ για το Σούνιο;

Τι θα πει τώρα το ΚΑΣ για το Σούνιο;

Επανεξέταση του θέματος «Έγκριση ή μη αιτήματος της εταιρείας «FALIRO HOUSE PRODUCTIONS – Παραγωγές Κινηματογράφου – Τηλεόρασης Α.Ε.» για την χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου, αρμοδιότητας της ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής, στις 12 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο γυρισμάτων τηλεοπτικής σειράς μικρής διάρκειας με τίτλο «The Little Drummer Girl». Πίσω από αυτόν τον ανώδυνο τίτλο επιχειρείται να κρυφτούν οι πομπές του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το οποίο θα εξετάσει νέο αίτημα από την εταιρεία παραγωγής, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε την περασμένη Τρίτη, οπότε και απέρριψε την κινηματογράφηση.

Το ΚΑΣ κάνει τα πάντα για να απολέσει το ελάχιστο κύρος του έχει απομείνει. Αφού έδωσε τον εξωτερικό χώρο του Ηρωδείου για μια επίδειξη των ενδυμάτων του Κωστέτσου, αρνήθηκε την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου για τα γυρίσματα μιας ταινίας του BBC («Η μικρή τυμπανίστρια») με τον διεθνούς φήμης Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Park Chan-wook, δημιουργό της ταινίας Oldboy. Άκουσε τα εξ αμάξης από τον γενικό γραμματέα ψηφιακής πολιτικής και αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν.

Προφανώς θα δεχτεί αυτή τη φορά την πρόταση που μειοψήφησε, και θα παραχωρήσει για γυρίσματα τον χώρο κατά τις ώρες  7- 13 αντί για 7- 19 που είχε ζητηθεί την πρώτη φορά. Με αυτό θα προσποιηθεί πως δεν το έφτυσε η κοινωνία, αλλά έβρεξε και το ΚΑΣ σκουπίστηκε. Θα επιχειρηθεί να βγουν και από πάνω, ισχυριζόμενοι ότι όλα καλά, περικόπηκαν οι ώρες γυρισμάτων, άρα, ουδέν πρόβλημα. Και δεν θα υπήρχε, αν δεν είχαμε γίνει διεθνώς ρεζίλι και αν δεν δείχναμε τον κακό εαυτό μας σε μια πολύ μεγάλη παραγωγή, που θα συνεισφέρει πολλά στην τοπική οικονομία.

Τα μνημεία πρέπει να παραχωρούνται υπό όρους, με κριτήρια και προϋποθέσεις. Δεν μπορείς να παραχωρήσεις τον Παρθενώνα, τον σεβαστότερο αρχαίο ναό για επίδειξη μόδας, διότι όντως αποτελεί προσβολή. Αλλά η παραχώρηση του ίδιου μνημείου ή του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο για κινηματογράφηση μερικών σκηνών, μόνο υπέρ του μνημείου και της χώρας είναι. Η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν πρέπει να πωλείται, ούτε να ευτελίζεται. Όμως, είναι αναγκαίο, εφόσον τα αιτήματα δεν προσβάλλουν τα μνημεία, να γίνονται αποδεκτά.

Θα πρέπει επίσης να παραδεχτούμε πως η Αρχαιολογική Υπηρεσία, που τόσο κοπιάζει για τα μνημεία και τόσο τα σέβεται και τα αγαπά, είναι συχνά υπερβολική ως προς την προστασία τους. Δεν είναι όμως δυνατόν το Σούνιο και ο ναός να παραχωρούνται για φωτογράφηση μόδας- και μάλιστα χωρίς να έχει περάσει το θέμα από το ΚΑΣ- και τώρα να μη θέλει το συμβούλιο να κάνει παραχώρηση για μια ταινία. Η φωτογράφηση ντροπιάζει το μνημείο, το μετατρέπει σε απλό φόντο. Ενώ μια σκηνή, αναδεικνύει τη μεγαλοπρέπειά του. Κάποτε πρέπει να βρεθούμε σε θέση να κάνουμε αυτούς τους διαχωρισμούς. Μέχρι τότε να μη τα ξεπουλήσουμε όλα, μα και να μη τα κρατάμε πεισματικά κλειστά. Χρειάζονται όλα ένα μέτρο. Αναζητείται.

Το υπουργείο Πολιτισμού παρέχει με ανακοίνωσή του πλήρη κάλυψη στο ΚΑΣ, με μια ανακοίνωση που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, μόνο βρίθει δικαιολογιών:

«Η Υπουργός Πολιτισμού, πριν την κοινοποίηση της άνω γνωμοδότησης προς αυτήν, προέτρεψε  την εταιρεία παραγωγής να καταθέσει νέα πρόταση με μειωμένο αριθμό ωρών για την κινηματογράφηση ή κατανομή των γυρισμάτων σε περισσότερες από μία ημέρες» αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα. «Η εταιρεία ανταποκρίθηκε θετικά  και κατέθεσε νέα πρόταση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΚΑΣ τη Μεγάλη Τρίτη» (σ.σ να ευχαριστούν τον Θεό που δέχτηκε η εταιρεία και δεν τους έστειλε… πουθενά).

Επίσης, προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τα «γαλλικά» του κ. Κρέτσου, το ΥΠΠΟΑ  δήλωσε πως βεβαίως και «θεωρεί σημαντική, στηρίζει  την παροχή  επενδυτικού κινήτρου (cash rebate)  και συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης  με στόχο την προσέλκυση διεθνών παραγωγών  οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα». Εδώ γελάνε, αλλά μάλλον να κλάψουμε θα έπρεπε.

Δήλωση για την αρνητική γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ έκανε και η τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία σημείωσε πως «περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση του Κ.Α.Σ. να μην παραχωρήσει τον αρχαιολογικό χώρο στο Σούνιο για τις ανάγκες των γυρισμάτων βρετανικής τηλεοπτικής σειράς. Εδώ και καιρό προειδοποιούμε το Υπουργείο Πολιτισμού ότι παραμένει άβουλος παρατηρητής στην προσπάθεια του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να αποσπάσει τον κινηματογράφο από τον φυσικό του χώρο και να τον ενσωματώσει στην εργαλειοθήκη της κυβερνητικής προπαγάνδας» ενώ πρόσθεσε πως «δυστυχώς, οι εισηγήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Hellenic Film Commission για μια νέα διαδικασία αδειοδότησης κινηματογραφικών παραγωγών σε αρχαιολογικούς χώρους, παραμένουν ακόμη στον αέρα. Τα αποτελέσματα της απραξίας είναι πλέον ορατά σε όλους. Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι ότι η Κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά τον Πολιτισμό».

Αγγελική Κώττη

 

Διαβάστε ακόμα:

- Λ. Κρέτσος για το «όχι» του ΚΑΣ στο BBC: Είναι έλλειψη σεβασμού