Τη συνεχή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου υπογραμμίζει η Διακήρυξη των Αθηνών

Τη συνεχή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου υπογραμμίζει η Διακήρυξη των Αθηνών

Η προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο περιγράφεται ως βασικός στόχος στο κείμενο της "Διακήρυξης των Αθηνών της Τριμερούς Διάσκεψης Κορυφής Ελλάδας Αιγύπου και Κύπρου". Στην διακήρυξη οι τρεις αρχηγοί Αλέξης Τσίπρας, Αμπνέλ Φατάχ αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης συμφωνούν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα της οριοθέτησης των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών των τριών χωρών.

Στην Διακήρυξη που υπογραμμίζει την παγιωμένη και συνεχή τριμερή συνεργασία επισημαίνεται ότι το πλαίσιο της Τριμερούς χρησιμεύει ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου μέσω του συντονισμού και της συνεργασίας στα πολυμερή φόρα και γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά την Αίγυπτο.

Στην διακήρυξη των τριών κρατών επισημαίνεται επίσης:

- Η κοινή θέση των τριών χωρών για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται η δέσμευση για τη συλλογική διεθνή προσπάθεια του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

- Η ανάγκη αντιμετώπισης των αυξημένων μεικτών μεταναστευτικών ροών, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αναταραχής στην περιοχή, μέσω μιας προσέγγισης ολιστικής και συνολικής που θα εστιάζει στα γενεσιουργά αίτια του προβλήματος και ειδικότερα στην επίλυση των συρράξεων, την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

- Η σθεναρή υποστήριξη στην ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ενώ εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη και δηλώνεται η στήριξη την κυβέρνηση του Ιράκ.

- Επαναλαμβάνεται η δέσμευσή των τριών χωρών για τη λύση των δύο Κρατών η οποία θα εγγυηθεί στον Παλαιστινιακό λαό ένα βιώσιμο, κυρίαρχο, ανεξάρτητο και με εδαφική συνέχεια

- Εκφράζεται η πλήρης και αταλάντευτη στήριξη στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική επίλυση του κυπριακού ζητήματος, βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

- Υπογραμμίζεται εκ νέου ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζohr» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Κλείνοντας τα τρία κράτη δηλώνουν ότι «παραμένουμε πεπεισμένοι για τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της τριμερούς συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας μας, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής. Για το σκοπό αυτό, αποφασίσαμε τη δημιουργία μιας διαρκούς Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας, η οποία θα διαμορφώσει, θα αναπτύξει και θα προωθήσει πρακτικά σχέδια τριμερούς ενδιαφέροντος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:
- Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

- Τη Διακήρυξη της Αθήνας υπογράφουν Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος