Τι συμβαίνει στη Σαγκάη; Δύο επιδημιολόγοι ακτινογραφούν τις εξελίξεις

Τι συμβαίνει στη Σαγκάη; Δύο επιδημιολόγοι ακτινογραφούν τις εξελίξεις

Με δυσπιστία και προβληματισμό που ολοένα και εντείνεται αντιμετωπίζει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τα δεδομένα που έρχονται από την Κίνα, με τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Δημοτική Υπηρεσία της Σαγκάης να κάνουν λόγο για 250.000 κρούσματα από την 1η Μαρτίου έως την 13η Απριλίου κατά το μεγάλο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον. Την ίδια ώρα δεν  έχουν καταγραφεί θάνατοι και γίνεται λόγος μόνο για ένα σοβαρό κρούσμα που χρειάστηκε νοσηλεία.

Σύμφωνα ωστόσο με μαρτυρίες συγγενών σε διαδικτυακές πλατφόρμες, στον μεγαλύτερο κρατικό οίκο ευγηρίας της Σαγκάης, το Νοσοκομείο Φροντίδας Donghai, δυναμικότητας 1800 κλινών,  έως και 500 ηλικιωμένοι έχουν αποβιώσει από ελλιπή ιατρική φροντίδα ή ακόμα και από ασιτία καθώς λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας  της μετάλλαξης Όμικρον και των πολύ σκληρών μέτρων που εφαρμόζονται στην Κίνα -με μηδενική ανοχή για τη διασπορά του κορονοϊού- το 80% των εργαζομένων σε υπηρεσίες περίθαλψης έχει μετατεθεί γιατί  βρίσκονται θετικοί στον  κορονοϊό κι απουσιάζουν από τη θέση τους και συνεπώς αμέτρητοι ηλικιωμένοι και χρόνιοι ασθενείς έχουν βρεθεί χωρίς πρόσβαση σε βασική περίθαλψη και σε είδη διατροφής.

Η πολιτική μηδενικής ανοχής που εφαρμόζεται στο Πεκίνο  και εφαρμόστηκε στη Γιουχάν κατά το πρώτο πανδημικό κύμα και εφαρμόζεται τώρα στη Σαγκάη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων -το μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας- δέχεται σκληρή κριτική τόσο από αξιωματούχους όσο και από επιστήμονες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη με συγγενείς Κινέζων ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει να διαμαρτύρονται πως στις καταγραφές για τους θανάτους από κορονοϊό πρέπει να προστεθούν και όσοι  άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους είτε γιατί δεν έγιναν δεκτοί σε νοσοκομείο (πρέπει να έχουν  αρνητικό τεστ για να εισαχθούν  και καθώς περιμένουν για  ώρες το αποτέλεσμα αρκετοί πεθαίνουν στην πόρτα του νοσοκομείου) είτε γιατί δεν υπάρχει πια προσωπικό στις δομές φροντίδας και τους οίκους ευγηρίας να φροντίσει τους τρόφιμους.

Πέρα από τις μαρτυρίες των Κινέζων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες αντίστοιχες του Twitter και πέρα από τους 26 εκατομμύρια εξαγριωμένους κατοίκους της Σαγκάης  που βγήκαν προ ημερών  στα μπαλκόνια ουρλιάζοντας σε μία συντονισμένη κίνηση διαμαρτυρίας για τα όσα βιώνουν,  οι ειδήσεις που φτάνουν στον Δυτικό κόσμο δεν έχουν πλέον λογική καθώς ακούγεται πως οι Κινέζοι θανατώνουν σκύλους,  σε μία χώρα που λαός της παραδοσιακά τρώει κρέας σκύλου.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη Σαγκάη ο Αμερικανός Σκοτ Γκότλιμπ που υπηρέτησε ως επίτροπος του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) ταπό το 2017 έως και το 2019 και πλέον ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Pfizer  Inc. δήλωσε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι είναι πολύ δύσπιστος για τα δεδομένα που έρχονται από τη Σαγκάη

Ο ίδιος λέει ότι περίπου 23 πόλεις στην Κίνα βρίσκονται σε κάποια μορφή lockdown που επηρεάζει συνολικά τις ζωές 200 εκατομμυρίων ανθρώπων. Και συνεχίζει: «Φαίνεται εκεί να έχουν χάσει τον έλεγχο. Υπάρχουν πολύ περισσότερες μολύνσεις  από αυτές που ανακοινώνονται και δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ένα σοβαρό κρούσμα που χρειάστηκε νοσηλεία και να μην έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Τα δεδομένα που έρχονται από τη Σανγκάη είναι εντελώς απίθανα,  γνωρίζουμε  ότι δεν είναι αληθινά» καταλήγει ο Scott Gottlieb.

Προσπαθώντας να ρίξουν κάποιο φως στο τι ακριβώς συμβαίνει στη μεγάλη πόλη των 26 εκατομμυρίων ψυχών η Ντόρα  Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ επισημαίνει: «Έχουμε πολύ ελλιπή δεδομένα από την Κίνα για να μπορέσουμε να βγάλουμε  επιστημονικά συμπεράσματα και μας διακατέχει σοβαρός προβληματισμός για τη στρατηγική υγείας που ακολουθείται εκεί. Δεν γνωρίζουμε ούτε πόσοι έχουν κολλήσει ούτε πόσοι  είναι εμβολιασμένοι  ούτε σε τι ποσοστό είναι εμβολιασμένοι  οι άνθρωποι στις ευπαθείς ομάδες ούτε πόσοι είναι οι θάνατοι από κορονοϊό».

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια επιδημιολογίας, στο πρώτο κύμα που ξεκίνησε από το ξέσπασμα στη Γουχάν είχαμε δει να θανατώνονται μινκ, είχε αναφερθεί ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται στη γάτα και είχανε βρεθεί στο μικροσκόπιο τα αιλουροειδή- ο σκύλος όμως δεν καταλαβαίνουμε που σχετίζεται.

Καθεστώς μηδενικής ανοχής εφάρμοσαν άλλες χώρες σε άλλες συγκυρίες- νωρίτερα - όπως για παράδειγμα στη Νέα Ζηλανδία, τώρα με αυτά τα δεδομένα και τις υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις δεν μπορούν να οδηγήσουν κάπου αυτές οι στρατηγικές. Επιπλέον  με τα κενά που έχουμε στην πληροφόρηση μας είναι αδύνατον να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα που να στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια. Ένας παράγοντας που εγείρει ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό είναι ότι η στρατηγική της μηδενικής ανοχής (zero Covid) δεν υιοθετείται αυτή τη στιγμή από καμιά άλλη χώρα στον κόσμο πέραν της Κίνας, δηλαδή όλος ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί ένα άλλο μονοπάτι και η Κίνα διαχωρίζεται ακολουθώντας κάτι άλλο χωρίς καν να το δικαιολογεί σε επιστημονική βάση.

Επιπλέον για να γίνει ακόμα πιο θολή και σκοτεινή η εικόνα, διαρρέουν στο διαδίκτυο ανώνυμες ανακοινώσεις Κινέζων αξιωματούχων οι οποίοι λένε πως τα δεδομένα που έρχονται από τις πόλεις της Κίνας είναι διαβλητά σε πολιτικές παρεμβάσεις.

Όλη αυτή η αντιμετώπιση του κύματος της Όμικρον δεν στηρίζεται σε κάποια επιστημονική τεκμηρίωση, στηρίζεται μόνο σε πολιτικές αποφάσεις που ο υπόλοιπος κόσμος δυσκολεύεται να κατανοήσει, είναι και η άποψη του αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή που ανέλαβε νέος αντιπρόεδρος Α στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Όλα όσα γίνονται και ακούμε τις τελευταίες εβδομάδες  στη Σαγκάη  είναι αποτέλεσμα μίας πολύ σκληρής πολιτικής -zero Covid- που εφάρμοσε η Κίνα στο πρώτο κύμα με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού της Γιουχάν και το εφαρμόζει και τώρα με τη μετάλλαξη Όμικρον. Πρόκειται για μία στρατηγική  που δεν αποδίδει διότι τα κρούσματα είναι πάρα πολλά και δεν γνωρίζουμε τι γίνεται με τους θανάτους και τις νοσήσεις.  

Έτσι έπραξαν στο πρώτο κύμα έτσι επιλέγουν να πράξουν και τώρα. Γνωρίζουμε  ότι τα εμβόλια τους δεν είναι τόσο αποτελεσματικά και δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα ούτε για τα ποσοτικά  χαρακτηριστικά του εμβολιασμού ούτε όμως και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του» αναφέρει ο Δημήτρης Παρασκευής, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά τα τελευταία νέα για τη θανάτωση σκύλων στην Κίνα, καμία επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να αιτιολογήσει  τέτοιες αποφάσεις.

«Αυτά δεν έχουν σχέση με την επιστήμη», λέει προβληματισμένος ο Δ. Παρασκευής όπως και όλοι οι επιστήμονες που παρακολουθούν αυτές τις τραγικές εξελίξεις.