Τι σχέση μπορεί να έχει ένα μουσείο με το μέλλον της κινητικότητας;

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα μουσείο με το μέλλον της κινητικότητας;

Συνήθως στα μουσεία βλέπουμε πράγματα που παραπέμπουν στο παρελθόν. Όμως στο Μουσείο της Mercedes-Benz στη Στουτγάρδη φιλοξενείται την εποχή αυτή, μια έκθεση που όπως φανερώνει και ο τίτλος της – Future Mobility (μελλοντική κινητικότητα) - αντικείμενό της είναι το μέλλον. Η έκθεση ανοίγει σήμερα, 1η Ιουνίου 2021 και θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Μαρτίου του 2022.

Μια προοπτική για την κινητικότητά μας που αλλάζει ραγδαία προς ένα διαφορετικό μέλλον παρουσιάζεται, λοιπόν, στην εξειδικευμένη αυτή έκθεση «Future Mobility», με οράματα και συγκεκριμένες λύσεις της Mercedes-Benz για τεχνολογίες και υπηρεσίες κινητικότητας.

Η νέα έκθεση χωρίστηκε σε τέσσερις θεματικούς τομείς, καθένας από τους οποίους επικεντρώνεται σε ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα και εξελίξεις που σχετίζονται με το μέλλον της κινητικότητας:

Ο τομέας "excite" αναδεικνύει τις δυνατότητες του αυτοκινήτου ως συνεργάτη για οδηγούς και επιβάτες μέσα σε μια αναλογική και ψηφιακή καθημερινή ρουτίνα. Στο μέλλον, το όχημα όχι μόνο θα προσφέρει τεχνολογία, πολυτέλεια και αισθητική, αλλά και θα λειτουργεί ως διεπαφή μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού περιεχομένου.

Ο τομέας " intuitive" δείχνει πώς τα καινοτόμα οχήματα και οι υπηρεσίες κινητικότητας θα συνδέονται για να σχηματίσουν νέα συστήματα μεταφορών. Αυτά περιλαμβάνουν την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα καθώς και τις διαισθητικά συνδεδεμένες ακολουθίες μετακινήσεων σε διαφορετικές υπηρεσίες κινητικότητας.

Ο τομέας "energize" δείχνει πώς το αυτοκίνητο θα εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε ένα "τρίτο μέρος", πέρα από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας μας, για να μπορεί κανείς να αποσυρθεί και να χαλαρώσει. Για παράδειγμα, τα συστήματα αισθητήρων και η τεχνολογία φωτισμού συμβάλλουν στη δημιουργία πολυτέλειας για όλες τις αισθήσεις, με το όχημα να προσαρμόζεται ατομικά στις διαθέσεις και τις ανάγκες των ανθρώπων – εν κινήσει.

Ο τομέας “responsible” (υπεύθυνος) αποδεικνύει ότι το μέλλον της κινητικότητας μπορεί να είναι βιώσιμο, οραματικό και πολυτελές, ταυτόχρονα. Ειδικά η αστική κινητικότητα του μέλλοντος μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων χάρη σε ποικίλες, ηλεκτρικές και αυτόνομες επιλογές, καθώς και στην προώθηση αλλαγών στην κοινωνία. 

Τί σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; 

Προσέξτε, λοιπόν, μεταξύ των εκθεμάτων έχουμε:

  • Μία πλήρως ηλεκτρική EQC 400 4MATIC σε τομή, η οποία απεικονίζει με διαφάνεια την τεχνολογία της. Αυτό το "διαφανές" αυτοκίνητο αποκαλύπτει διάφορα κρυμμένα στοιχεία και εξαρτήματα, όπως η μπαταρία, καθώς και τις διαδικασίες φόρτισης και εκφόρτισης. Ενώ ένας σαρωτής επαυξημένης πραγματικότητας παρέχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία της EQC.
  • Την παραλλαγή NTG 6 του διαισθητικού συστήματος πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Το MBUX είναι διαθέσιμο από το 2018. Ενώ η υπερ-οθόνη MBUX (NTG 7) - που τοποθετείται ήδη στη νέα EQS - η οποία παρουσιάστηκε στο κοινό τον περασμένο Ιανουάριο στην έκθεση CES του Λας Βέγκας, αποτελεί ότι την πλέον πρόσφατη σχετική καινοτομία.
  • Το πειραματικό όχημα ασφαλείας ESF 2019, στο οποίο επιδεικνύονται λύσεις για ηλεκτροκίνηση και πλήρως αυτοματοποιημένη οδήγηση, πάνω στις οποίες εργάζονται επί του παρόντος ειδικοί ασφαλείας της Mercedes-Benz. Έχουν ήδη υπάρξει περισσότερες από 30 MERCEDES-Benz ESFs στην ιστορία της εταιρίας, που προσέφεραν αμέτρητες λύσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των οχημάτων από το 1971.
  • Το Vision URBANETIC, που παρουσιάστηκε το 2018, είναι ένα αυτόνομο ηλεκτροκίνητο concept το οποίο είναι ψηφιακά δικτυωμένο και μπορεί να κινείται σε πόλεις και κωμοπόλεις. Επικοινωνεί διαισθητικά με τους επιβάτες του και τους ανθρώπους γύρω του.
  • Το Vision EQ Silver Arrow, βαμμένο σε χρώμα ασημί “alubeam”, είναι ένας φόρος τιμής στη Mercedes-Benz W 125 το αυτοκίνητο που έσπαγε ρεκόρ από το 1937. Το ψηφιακό κόκπιτ, με την κυρτή πανοραμική οθόνη, διαθέτει οθόνη αφής που έχει ενσωματωθεί στο τιμόνι.
  • Το πλήρως ηλεκτρικό αεροταξί VoloCity με τα 18 στροφεία του, που είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής της Volocopter. Η εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει κανονικά υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών εντός των επόμενων ετών. Τον Σεπτέμβριο του 2019, ένα Volocopter απογειώθηκε από το Μουσείο Mercedes-Benz, σηματοδοτώντας την πρώτη πτήση του σε ευρωπαϊκή πόλη.
  • Τα ηλεκτρικά πατίνια που έρχονται να ενισχύσουν τη θέση της Mercedes-Benz ως ολοκληρωμένου παρόχου υπηρεσιών κινητικότητας από το 2020. Τα οχήματα αναπτύχθηκαν μαζί με συστήματα μικροκινητικότητας, που αντιπροσωπεύουν μια ευέλικτη λύση μηδενικών εκπομπών για αστική χρήση.

Έχουμε δηλαδή μια πλήρη γκάμα τεχνολογιών και μέσων μεταφοράς, που ξεκινά από τα όρια της μικροκινητικότητας για να… απογειωθεί και να μας δείξει πόσο πολυποίκιλο θα είναι το μηδενικών ρύπων μέλλων των μετακινήσεών μας, που θα λειτουργεί με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.