ΓΔ: 899,36 4,66 (0,52 %)

Τζίρος: 54,12 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2020η
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

ΓΔ: 899,36 4,66 (0,52 %)

Τζίρος: 54,12 εκατ. €   RT

Τι προτείνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τη λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα

Τι προτείνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τη λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα

Ανάσταση στους προαύλιους χώρους των Εκκλησιών και αύξηση του αριθμού των πιστών ανά τετραγωνικό μέτρο στους ναούς είναι η πρόταση για τη λειτουργία των ναών από την Κυριακή των Βαίων που απέστειλε με επιστολή της στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Συγκεκριμένα, προτείνει να ισχύσει η αναλογία μέσα στους ναούς, ένα άτομο ανά 15 τ.μ - από 20 που εφαρμόζεται σήμερα - και μέγιστος αριθμός πιστών τα 100 άτομα στους μεγάλους ναούς με τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία.

Στην επιστολή εισηγείται οι λειτουργίες να γίνονται στους εξωτερικούς χώρους με χρήση μεγαφώνων, με τη λιτανεία των επιταφίων να προτείνεται η πραγματοποίησή τους εντός των ιερών ναών ή στον αύλειο χώρο για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. 

Αναμένεται να μην υπάρξει αλλαγή ως προς την τέλεση περισσότερων Θείων λειτουργιών, ώστε να εκκλησιαστούν περισσότεροι πιστοί, ενώ ιερείς και ιεροψάλτες θα κάνουν υποχρεωτικό διαγνωστικό test covid ανά εβδομάδα.

Για το θέμα αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις εντός Απριλίου, οπότε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει και πάλι πριν την Κυριακή των Βαίων.