Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό

Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα της φετινής τουριστικής περιόδου για ξενοδοχεία και αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής, μιλώντας στην τέταρτη διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Μεταξύ άλλων, τα πρωτόκολλα αυτά περιλαμβάνουν τις εξής πρόνοιες:

- Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού. 

- Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές, όπως σημείωσε ο κ. Θεοχάρης. 

- Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες αλλά μόνο συσκευασμένα σνακς.

- Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, σε κάθε τουριστική περιοχή της Ελλάδας το υπουργείο θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας». Επιπλέον κάθε τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει αν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό. 

Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί ειδική εκπαίδευση στο προσωπικό κάθε ξενοδοχείου όσον αφορά τους ειδικούς κανόνες υγιεινής.

Όσον αφορά τις ξαπλώστρες στις παραλίες, αυτές θα είναι τοποθετημένες με απόσταση και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.

Ο υπουργός Τουρισμού προανήγγειλε ακόμη συμφωνίες με χώρες όπως Βουλγαρία, Ισραήλ, Κύπρος, για την ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών σε αυτές.