Τι προβλέπουν Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo για τον δείκτη S&P 500 το 2022

Τι προβλέπουν Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo για τον δείκτη S&P 500 το 2022

H Goldman Sachs εκτιμά οτι ο δείκτης S&P 500 θα σημειώσει ήπια άνοδο της τάξης του 9% μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, προβλέποντας οτι η κούρσα της χρηματιστηριακής αγοράς που κατέγραψε αλεπάλληλα υψηλά ρεκόρ είναι πολύ πιθανό να φρενάρει λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ και της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είχε καλές επιδόσεις φέτος με τον δείκτη αναφοράς S&P 500 να σημειώνει άνοδο 25%. Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την πανδημία COVID τόνωσε τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Η πρόβλεψη της Goldman για τον δείκτη έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση της Morgan Stanley που βλέπει τον S&P 500 να κινείται πτωτικά το 2022 με το βασικό της σενάριο να έχει στόχο τις 4.400 μονάδες.

Ο στόχος της Goldman για τον S&P 500 τον επόμενο χρόνο είναι οι 5.100 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 4.682 μονάδες την Δευτέρα.

«Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, σφιχτότερη νομισματική πολιτική από τη Fed και άνοδος των πραγματικών αποδόσεων σημαίνουν οτι οι επενδυτές πρέπει να αναμένουν επιδόσεις κάτω του μέσου όρου τον επόμενο χρόνο», αναφέρει η Goldman Sachs σε έκθεση της.

Εκτιμά οτι τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 το 2022 θα αυξηθούν κατά 8%. Τα δε περιθώρια κέρδους θα αυξηθούν κατά 40 μονάδες βάσης στο 12,6%.

Παρά την πρόβλεψη οτι τα πραγματικά επιτόκια, αφαιρουμένου του πληθωρισμού, θα κινηθούν ανοδικά, θα παραμείνουν αρνητικά και η χρηματιστηριακή αγορά θα σημειώσει νέα υψηλά.

Η Morgan Stanley εκτιμά οτι θα υπάρξει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στη χρηματιστηριακή αγορά τον επόμενο χρόνο καθώς ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα επιβραδυνθεί, οι ομολογιακές αποδόσεις θα αυξηθούν και οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και υψηλότερα κόστη πρώτων υλών.

Συστήνει θέσεις ‘underweight’ στον δείκτη S&P 500 λόγω των χαμηλότερων ρυθμών αύξησης των κερδών ανά μετοχή και των υψηλότερων αποτιμήσεων σε σύγκριση με άλλες χρηματιστηριακές αγορές.

Ο στόχος των 4.400 σημαίνει πτώση γύρω στο 5%.

Από άποψης κερδών ανά μετοχή, η Morgan Stanley βλέπει καλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο όπως και στην Ιαπωνία και είναι ουδέτερη όσον αφορά στις αναδυόμενες αγορές.

«Η αβεβαιότητα για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή θα είναι αυξημένη λόγω των πιέσεων από τα κόστη, των δυσκολιών με την εφοδιαστική αλυσίδα και την φορολογική πολιτική στις ΗΠΑ. Με τον υπόλοιπο κόσμο να έχει μείνει πίσω από την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε άλλες αγορές με λιγότερη μεταβλητότητα τους επόμενους 12 μήνες».

Το 2022 θα είναι περισσότερο μια χρονιά επιλογής μετοχών και όχι κλάδων για να πετύχουν οι επενδυτές επιδόσεις.

Οι προβλέψεις των αμερικανικών τραπεζών για τον δείκτη S&P500 προς το τέλος του 2022:

Morgan Stanley   4.400

Wells Fargo          5.100-5.300

Goldman Sachs    5.100