Τι προανήγγειλε ο Άντονι Μπλινκεν για Ιράν, Ρωσία και Βόρεια Κορέα

Τι προανήγγειλε ο Άντονι Μπλινκεν για Ιράν, Ρωσία και Βόρεια Κορέα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εξετάσει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ενδεχόμενες ενέργειες εναντίον της Ρωσίας, όπως και τις κινήσεις του Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Μιλώντας στο δίκτυο NBC, o Μπλίνκεν δήλωσε πως «ανησυχεί πολύ για τη βίαιη καταστολή» Ρώσων διαδηλωτών και για τις συλλήψεις σε όλη τη χώρα ανθρώπων που ζητούν την απελευθέρωση του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι.

«Η ρωσική κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο λάθος, αν πιστεύει ότι αυτό αφορά εμάς», δήλωσε στη συνέντευξη. «Αφορά αυτούς. Αφορά την κυβέρνηση. Αφορά την απογοήτευση που ο ρωσικός λαός έχει με τη διαφθορά, τον αυταρχισμό και πιστεύω ότι χρειάζονται να κοιτάξουν προς τα μέσα, όχι προς τα έξω».

Στη συνέντευξη, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε χθες, Κυριακή, ο Μπλίνκεν δε δεσμεύθηκε σε συγκεκριμένες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Δήλωσε όμως ότι εξετάζει μια απάντηση για τις ενέργειες εναντίον του Ναβάλνι, για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2020, τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση γνωστή ως Solar Wind Hack και τις φερόμενες επικηρύξεις Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Όσον αφορά το Ιράν, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη χρειάζεται μερικούς ακόμα μήνες από το να είναι σε θέση να παράγει αρκετό υλικό για ένα πυρηνικό όπλο. Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015, εάν το πράξει και το Ιράν. 

Ερωτηθείς για το αν η απελευθέρωση των Αμερικανών που κρατούνται από το καθεστώς, αποτελεί προϋπόθεση για τις συνομιλίες ο Μπλινκεν δε δεσμεύτηκε.

«Ανεξάρτητα από... οποιαδήποτε συμφωνία, αυτοί οι Αμερικανοί πρέπει να απελευθερωθούν. Τέλεια», είπε, προσθέτοντας, «Θα επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν στο σπίτι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Όσον αφορά τη Νότια Κορέα, Μπλίνκεν είπε ότι τα εργαλεία με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου περιλαμβάνουν πρόσθετες κυρώσεις σε συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς και διπλωματικές πρωτοβουλίες τις οποίες δε συγκεκριμενοποίησε.