Τι πονά τον Α. Τσίπρα

Τι πονά τον Α. Τσίπρα

Προχθές ο Α. Τσίπρας, σε διακαναλική συνέντευξη περιφερειακών σταθμών, είπε πως «η Νέα Δημοκρατία είναι σούπερ μάρκετ που συνδυάζει σοσιαλδημοκράτες με ακραίους δεξιούς». Αυτή είναι μια καινούργια θέση, καθώς ανατρέπει το πάγιο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για ακροδεξιά, νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία, κατάλοιπο της ΕΡΕ. Φαίνεται πως αντιλήφθηκε ότι αυτός ο πολιτικός λόγος ήταν αναποτελεσματικός για έναν απλό λόγο. Γιατί ερχόταν σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Έτσι ανακάλυψε, μετά από σχεδόν 19 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και πέντε χρόνων ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως η Νέα Δημοκρατία είναι ένα «σούπερ μάρκετ».

Αυτό όμως είναι που πονά τον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη που καλύπτει με επιτυχία ένα χώρο που εκτείνεται από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας, περνά μέσα από το μεταρρυθμιστικό Κέντρο και την Κεντροδεξιά και αγκαλιάζει όλον τον χώρο της παραδοσιακής Δεξιάς, που αποτελεί και τον βασικό κορμό της.

Αυτή είναι σήμερα η Νέα Δημοκρατία και αυτό είναι το νέο μπλοκ εξουσίας που έχει συγκροτήσει.

Προφανώς, εφ' όσον η ηγεσία της παράταξης θα εξακολουθήσει να ηγεμονεύει σε όλον αυτόν τον μεγάλο πολιτικό χώρο, περιθώριο επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν υπάρχει. Δεν του αφήνει διέξοδο για να κινηθεί προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς που είναι ζωτικός για την μεταμνημονιακή εποχή. Σήμερα, σιγά-σιγά, το πολιτικό τοπίο επανακτά τα χαρακτηριστικά που απώλεσε μέσα στην αντιμνημονιακή φρενίτιδα, όταν ο λαϊκισμός και η δημαγωγία κατήργησαν σε μεγάλο βαθμό τις παραδοσιακές πολιτικές οριοθετήσεις. Όπως φάνηκε, ο μεγάλος κερδισμένος από αυτήν την ιδεολογική αναταραχή ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Ευθύς ως αυτή η υστερία καταλάγιασε μετά από εννιά χρόνια, οι μεν ΑΝΕΛ διαλύθηκαν ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου το 25% της εκλογικής του δύναμης, αδυνατώντας συγχρόνως να εκμεταλλευθεί την φθορά της κυβέρνησης.

Η τελευταία δημοσκόπηση που είχε περιλάβει την Ικαρία και την «Μήδεια» δεν κούνησε ούτε κατ' ελάχιστον την βελόνα που εξακολουθεί να δείχνει μιαν αναλλοίωτη διαφορά κοντά στις 15 μονάδες μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυση της ήταν η παράταξη που είχε την ικανότητα και να ανανεώνεται σε όλα τα επίπεδα και να διευρύνεται, ξεπερνώντας ήττες, κρίσεις, λανθασμένες επιλογές. Έχει απίστευτες αντοχές. Γι' αυτόν τον λόγο είναι η μεγαλύτερη παράταξη από συστάσεως του Ελληνικού κράτους. Δεν υπάρχει κόμμα στην Νεότερη Ιστορία που να παρουσιάζει αδιάλειπτη, πρωταγωνιστική παρουσία επί 47 συνεχή έτη. Το Κόμμα Φιλελευθέρων, από τις αρχές της δεκαετίας του 50, άρχισε να φθείρεται, να φθίνει και να χάνει των ηγετικό ρόλο του.

Αποκλειστικός παράγοντας αυτής της μοναδικής διαδρομής της Νέας Δημοκρατίας είναι η συμπαγής βάση της που πάντα ακολουθεί την εκάστοτε ηγεσία της. Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν διασπάστηκε, παρά τις εσωκομματικές κρίσεις που γνώρισε και δεν ήταν λίγες, γιατί οι ηγεσίες της είχαν την αίσθηση του ιστορικού ρόλου τους, απορροφώντας τους κραδασμούς.

Σήμερα, αυτό το «σούπερ μάρκετ», όπως την αποκαλεί ο Α. Τσίπρας, έχει απέναντι του έναν συνεταιρισμό συμπαθών μικρομπακάληδων. Ο ανταγωνισμός είναι άνισος. Μέσα στην αφέλεια και στην απόγνωση του, ο Α. Τσίπρας αναγνώρισε την πραγματικότητα που δεν είναι διόλου ευχάριστη γι' αυτόν.