Τι ποινές αντιμετωπίζει η ηγεσία της Χρυσής Αυγής - Αναζητούν ελαφρυντικά οι συνήγοροι

Τι ποινές αντιμετωπίζει η ηγεσία της Χρυσής Αυγής - Αναζητούν ελαφρυντικά οι συνήγοροι

Αντιμέτωποι με ποινές που φτάνουν μέχρι και τα 15 χρόνια στην περίπτωση της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης βρίσκονται τα επτά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχα από το δικαστήριο.

Δηλαδή οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Νίκος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Η κάθειρξη, δηλαδή έως 15ετία, είναι η μέγιστη ποινή που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, σύμφωνα με το άρθρο 187.

Αν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε το πλαίσιο ποινής μπορεί να μειωθεί. Σε περίπτωση ωστόσο που κάποιοι από τους κατηγορούμενους έχουν κριθεί ένοχοι για περισσότερες της μιας πράξης, τότε για κάθε πράξη θα υπάρξει ξεχωριστή καταδίκη και στην συνέχεια θα γίνει συγχώνευση ποινών.

Από εκεί και πέρα η μέγιστη ποινή για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι η 10ετία.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 11 πολιτικά στελέχη τα οποία το δικαστήριο κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ. Δηλαδή οι πρώην βουλευτές Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνιος Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης.Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης.

Συγκεκριμένα το άρθρο 187 του ΠΚ αναφέρει χαρακτηριστικά για την εγκληματική οργάνωση :

«1. Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση τριών ή περισσότερων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή. 2. Αυτός που διευθύνει την εγκληματική οργάνωση τιμωρείται με κάθειρξη. (δηλαδή με μέχρι 15 έτη)».

Επικαλούνται όλα τα ελαφρυντικά του Ποινικού Κώδικα

Αύριο, Πέμπτη 8/10, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές των μελών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, μετά την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώ θα γίνει γνωστό και ποιοι εκ των καταδικασθέντων να οδηγηθούν στις φυλακές.

Τη στιγμή αυτή συνεχίζονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής και όταν ολοκληρωθούν, τότε θα αγορεύσει ο εισαγγελέας και ακολούθως το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να λάβει την πλήρη απόφασή του.

Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ο συνήγορός του ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

Μεταξύ άλλων, στην περίπτωση του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς και αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Στην περίπτωση του Γιώργου Γερμενή, ο συνήγορος του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αιτήθηκε και ο Αντώνης Γρέγος.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Ηλία Κασιδιάρη, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη «η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη» και ασφαλώς «θα καταθέσουμε έφεση». Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρινόταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη». Ο συνήγορός της τόνισε επίσης καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Ιω. Λαγός, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του " ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής".

Τέλος, για τον Νίκο Μιχαλολιάκο ο συνήγορός του ζήτησε τρία ελαφρυντικά. Του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Μεταξύ άλλων, ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, είπε ότι «δεν έχει καμία καταδίκη και έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός». Όπως υποστήριξε, «εν αγνοία του Νίκου Μιχαλολιάκου τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».

Ανέφερε ακόμα, ότι «αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω πού βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».

«Δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο», πρόσθεσε, «δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του '45, για αυτές τις αστειότητες;" κατέληξε.