Τι πιστεύουν για το 2020 οι κορυφαίοι επενδυτές της Goldman Sachs

Τι πιστεύουν για το 2020 οι κορυφαίοι επενδυτές της Goldman Sachs

Της Μαίρης Βενέτη

Η στήλη περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία την έρευνα της Goldman Sachs όσον αφορά την γνώμη των επενδυτών  τόσο για την αμερικανική οικονομία όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, ενόψει τον Προεδρικών εκλογών το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η έρευνα εκπονήθηκε κατά την διεθνή διάσκεψη που πραγματοποίησε ο αμερικανικός Οίκος στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα- Global Strategy Conference -και συμμετείχαν σε αυτή οι 250 κορυφαίοι πελάτες της Goldman Sachs.

Οι αναλυτές του κορυφαίου χρηματοπιστωτικού ομίλου έθεσαν  λοιπόν τα εξής 10 ερωτήματα:

- Θα κερδίσει  ξανά ο Donald Trump τις Προεδρικές εκλογές;

Το 87% των πελατών της Goldman Sachs απάντησαν θετικά .

- Θα διολισθήσουν οι ΗΠΑ σε ύφεση το 2020;

Μόνο το 5% των συμμετεχόντων έδωσε θετική απάντηση στο ερώτημα αυτό, ενώ στην ίδια ερώτηση για το 2021 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 31%  και για το 2022 στο 38% .

- Θα μειώσει η Fed τα επιτόκια το 2020;

Το 67% των επενδυτών ψηφίζουν ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια εντός της τρέχουσας χρονιάς , ενώ κάτω του 30%  αναμένουν μείωση.

- Σε ποιο επίπεδο θα διαμορφωθεί η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στα τέλη του 2020;
Το 52% των επενδυτών εκτίμησαν ότι θα φθάσει στο 1,79%,  στα πέριξ δηλαδή της τρέχουσας διακύμανσης, η οποία διαμορφώνεται από 1,5% έως και 2%.

- Πότε θα έρθει η επόμενη bear market;

  Τα 2/3 απάντησαν ότι πιστεύουν  ότι δεν θα συμβεί εντός του 2020.

- Ποια θα είναι η πορεία των  διεθνών μετοχών το 2020;

Καταρχήν οι περισσότεροι περιμένουν φέτος μονοψήφιες αποδόσεις. Το 25% θεωρούν ότι οι ΗΠΑ, Ασία (εκτός Ιαπωνίας) και Ευρώπη θα έχουν καλή πορεία. Το 10% εκτιμούν ότι η Ιαπωνία θα ακολουθήσει μια από τις καλύτερες πορείες, ενώ ένα 17% ψηφίζει  υπέρ των αναδυόμενων αγορών.

- Ποια αγορά θα ακολουθήσει την καλύτερη πορεία σε τοπικό νόμισμα την τρέχουσα χρονιά;

Τα  ποσοστά είναι πανομοιότυτυπα με εκείνα της προηγούμενης ερώτησης. Το 25% θεωρούν ότι ΗΠΑ, Ασία (εκτός Ιαπωνίας) και Ευρώπη θα έχουν καλή πορεία, το 10% θεωρεί ότι θα πάει καλά η Ιαπωνία και το 17% οι αναδυόμενες αγορές.

- Ποιοι κλάδοι θα ακολουθήσουν την καλύτερη πορεία το 2020;

Το 54% εκτιμά ότι οι κυκλικοί κλάδοι και οι μετοχές αξίας θα έχουν την καλύτερη πορεία το 2020, ενώ το 46% των επενδυτών θα προτιμήσει αμυντικούς κλάδους και μετοχές ανάπτυξης/ποιότητας.  

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.