Τι οδήγησε στην παράταση του lockdown - Τα σενάρια για σχολεία και λιανεμπόριο

Τι οδήγησε στην παράταση του lockdown - Τα σενάρια για σχολεία και λιανεμπόριο
Eurokinissi

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών με τα κρούσματα να παραμένουν στα επίπεδα των 2.000 ημερησίως και τον αριθμό των διασωληνωμένων να καταγράφει συνεχώς αρνητικά ρεκόρ διατηρώντας αμείωτη την πίεση στις ΜΕΘ οδήγησαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει παράταση του lockdown μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατέγραψε σήμερα νέο αρνητικό ρεκόρ με 622 ασθενείς, συνεχίζοντας την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα ακόμη «φρένο» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αποτελεί ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές της covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σήμερα καταγράφηκαν άλλοι 100 θάνατοι. Παράλληλα, τα κρούσματα δεν μειώνονται με «ικανοποιητικό» ρυθμό, κινούμενα σταθερά στην περιοχή των 1.800 με 2.000. ενώ υψηλό είναι το ιικό φορτίο και στη Θεσσαλονίκη, που κατέγραψε 428 νέα κρούσματα, και την Αττική με 334 νέες μολύνσεις.

Μέλη της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, υγειονομικοί και νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν καθημερινά σαφές ότι το σύστημα θα συνεχίσει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και την επόμενη εβδομάδα και τα ποσοστά πληρότητας στις εντατικές θα παραμείνουν υψηλά.

Στην αποφόρτιση της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας και ειδικά της Β.Ελλάδας, ενδεχομένως να κληθούν να βοηθήσουν αυτά της Αττικής. Είναι δηλαδή πιθανόν να δούμε και άλλες αεροδιακομιδές από νοσοκομεία της περιφέρειας σε αντίστοιχα των Αθηνών, καθώς το ΕΣΥ στο Λεκανοπέδιο δέχεται πολύ μικρότερες πιέσεις και τα περιθώρια μετατροπής κλινών από non-Covid σε Covid είναι ακόμη σημαντικά.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι το σταδιακό άνοιγμα της χώρας απομακρύνεται χρονικά, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως είπε, παρατηρείται μεν μια σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι κατ' εξαίρεση, από τη Δευτέρα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων εποχικών ειδών..

Οπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, η παράταση των γενικών μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς το ιικό φορτίο είναι υψηλό και προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τα σενάρια για το λιανεμπόριο

Στις 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν συνολικά 110 καταστήματα, τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά των εποχικών ειδών και θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο. Όπως είπε, ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στο MEGA, «η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να ανοίξει τα αμιγώς εποχικά καταστήματα. Αυτά και μόνο. Όχι γενικώς όλα τα καταστήματα που πουλάνε και χριστουγεννιάτικα είδη».

Αποκεί και πέρα η κυβέρνηση εξετάζει στις 14 Δεκεμβρίου να ανοίξουν τα μικρά τοπικά καταστήματα λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

Για τα νυχτερινά μαγαζιά και ιδιαίτερα τα μπαρ και τα κλαμπ, όλα δείχνουν ότι θα είναι κλειστά, ενώ θεωρείται δύσκολο να αποφασιστεί και η άρση στην απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

Όσον αφορά την εστίαση, εφόσον αποφασιστεί ότι θα ανοίξει τότε θα πρέπει να υπάρξει και απόφαση για τους περιοριστικούς κανόνες που θα επιβληθούν.

«Όχι» στο άνοιγμα των σχολείων εισηγείται η Επιτροπή των Ειδικών

Παράλληλα, η εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών είναι να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν το άνοιγμά τους.

Η Επιτροπή που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης για δύο και πλέον ώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξέλιξη της πανδημίας δεν επιτρέπει ακόμη άνοιγμα των σχολείων, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αύξηση μετακινήσεων από τους συνοδούς των παιδιών από και προς των σχολείων, ευνοώντας την περαιτέρω διασπορά του ιού. Την εισήγηση των ειδικών θα λάβει υπόψιν του το υπουργείο Παιδείας και σύντομα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το μέτωπο των ειδικών, οι περιορισμοί με το τρέχον lockdown δεν έχουν μειώσει δραστικά τις μετακινήσεις του πληθυσμού, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για πτώση μόνο κατά 40%, γεγονός που καθυστερεί μια ταχεία και μεγάλη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Τόσο στα σχολεία, όσο και στα υπόλοιπα μέτωπα, η κυβέρνηση θα κινηθεί πολύ προσεκτικά «με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές και με στόχο η όποια άρση του lockdown να μην επαναφέρει ακόμη οξύτερο το πρόβλημα τον Ιανουάριο. 

.