Lockdown στην Αττική - Τι θα ισχύσει για σχολεία, καταστήματα, μετακινήσεις

Lockdown στην Αττική - Τι θα ισχύσει για σχολεία, καταστήματα, μετακινήσεις

Από την Πέμπτη μπαίνει σε «σκληρό» lockdown ολόκληρη η περιφέρεια Αττικής, μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, θα προχωρήσει στην εξειδίκευση των μέτρων.

Όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, «κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία».

Αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον κ. Χαρδαλιά ότι θα παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ για το Σαββατοκύριακο θα εξακολουθήσει να ισχύ η απαγόρευση από τις 18.00 έως τις 05.00.

Από την Πέμπτη (11/2) κλείνουν όλα τα καταστήματα λιανικής, καθώς επίσης τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, πεντικιούρ - μανικιούρ. Κλείνουν επίσης βιβλιοπωλεία και πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, μπακάλικα, μανάβικα, κρεοπωλεία), τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, τα συνεργεία, τα περίπτερα, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και τα pet shop. Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των delivery και take away στην εστίαση.

Οι εκκλησίες ενδέχεται να λειτουργούν με παρουσία έως 9 ατόμων.

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία

Σε ρυθμούς τηλεκπαίδευσης θα κινούνται από αύριο και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων μετά την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων.

Μόνο τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, με φυσική παρουσία.

Τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια θα γίνονται το πρωί και στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία το μεσημέρι από τις 2.10 έως τις 5.20. Για τους μαθητές του δημοτικού από αύριο Πέμπτη, θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ. 

Τι αλλάζει από αύριο στον κωδικό μετακίνησης 6

Η  άσκηση και η βόλτα κατοικίδιου θα ισχύουν στην Αττική, με τη χρήση του κωδικού 6, αλλά μόνο εντός της γειτονιάς του καθενός και πάντα με τα πόδια όπως διευκρίνισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Πως θα λειτουργούν τα δικαστήρια

Προσωρινά κλειστά θα παραμείνουν, με ορισμένες εξαιρέσεις τα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, οι Εισαγγελίες της Αττικής και ο Άρειος Πάγος, από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου έως τη 28η Φεβρουαρίου 2021, χωρίς να αποκλείεται το κλείσιμο να παραταθεί για μια ακόμη εβδομάδα. Αντίθετα, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, lockdown δε θα υπάρξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από το lockdown, εξαιρούνται και θα γίνονται οι δίκες στις περιπτώσεις των:

  • Αυτόφωρων πλημμελημάτων,
  • Υποθέσεων που επέρχεται αποφυλάκισης του κατηγορούμενου λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης που είναι το 18μηνο και συμπληρώνεται τη 31η Αυγούστου 2021,
  • Ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων συμπληρώνεται και οι κατηγορούμενοι θα αποφυλακίζονται, και
  • Η δημοσίευση αποφάσεων.

Πέρα από τον κ. Χαρδαλιά, ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 'Αννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, 'Αγγελος Μπίνης.

Προς αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Την πιθανότητα αύξησης του ποσοστού των εργαζομένων που δουλεύουν από απόσταση επεξεργάζονται οι αρμόδιοι, με πληροφορίες να αναφέρουν πως εξετάζεται το ποσοστό να ανέβει στο 60% η και 70% για το δημόσιο (από 50% που ισχύει σήμερα).

Παράλληλα, τα κλιμάκια επιθεωρητών του ΣΕΠΕ αναμένεται να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους τις επόμενες ημέρες ώστε να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό τηρείται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να απασχολούν με τηλεργασία το προσωπικό τους.

Οι έλεγχοι θα προσανατολίζονται στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο.

Υπενθυμίζεται, πως τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη ελεγχθεί περίπου 30.000 επιχειρήσεις για παραβάσεις των μέτρων που αφορούν την πανδημία.

Πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία

Την Τετάρτη θα εξειδικευτούν στο ΕΣΥ Αττικής οι περιορισμοί στη λειτουργία των νοσοκομείων, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή lockdown από μεθαύριο Πέμπτη έως τις 28 Φεβρουαρίου στην Αττική.

Βέβαιον θεωρείται πως θα ανασταλούν τα απογευματινά ιατρεία. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα τακτικά χειρουργεία πιθανότητα θα περιοριστούν έως 60% προκειμένου να μην επηρεαστεί δραστικά η λειτουργία τους και συνεπώς και η υγεία των ασθενών που έχουν προγραμματίσει τις χειρουργικές επεμβάσεις σε συνεργασία με τους γιατρούς τους.

Ιδίως στα ογκολογικά ή άλλα εξειδικευμένα νοσοκομεία θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να διενεργηθούν όσες περισσότερες επεμβάσεις γίνεται από τις προγραμματισμένες.

Τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται κανονικά όπως σε κάθε εφημερία.

Διαβάστε ακόμα: 

«Άλμα» με 1.526 νέα κρούσματα, τα μισά στην Αττική - Στους 277 οι διασωληνωμένοι