Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ρήγμα της Αταλάντης

Τι λένε οι σεισμολόγοι για το ρήγμα της Αταλάντης

Στην εκτίμηση ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Αττική στις 19 Ιουλίου, έκανε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών.

Ο κ. Μακρόπουλος σημείωσε ωστόσο ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο που έδωσε τον ισχυρό σεισμό του 1981 και το ρήγμα της Αταλάντης στη βόρεια πλευρά της Αττικής.

Το ρήγμα των Αλκυονίδων, όπως υποστήριξε έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια. «Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και όσα δήλωσε στον Ant1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ο οποίος προειδοποίησε πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, έως και 6 Ρίχτερ.

Ο κ. Τσελέντης αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων είπε ότι «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Επιπλέον ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ.
 «Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», σημείωσε.