Tι λένε οι χρηματιστές για το sell off στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Tι λένε οι χρηματιστές για το sell off στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Απουσία βάθους, ρηχότητα, σπάσιμο margins, μετάγγιση πανικού και άκριτες κινήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη οδήγησαν στη χθεσινή εξαιρετικά μεγάλη πτώση – συντριβή το ελληνικό χρηματιστήριο, τη μεγαλύτερη ημερήσια «βουτιά» από τον Ιούνιο του 2016!

Μετοχές και δείκτες βρέθηκαν στο καναβάτσο, κλείνοντας σε νέα χαμηλά περίπου έξι μηνών, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 74,68 μονάδων ή ποσοστό 8,36% και να κλείνει στις 818,35 μονάδες και τον τραπεζικό να χάνει 84,03 μονάδες ή 10,97% κλείνοντας στις 681,98 μονάδες.

Το Liberal συνομίλησε με δύο έγκριτους χρηματιστές, ζητώντας την άποψή τους για τα τεκταινόμενα και γιατί η αγορά οδηγήθηκε με τέτοια ένταση και τέτοιο τζίρο στο καναβάτσο, καταγράφοντας μάλιστα διπλάσιες απώλειες έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών και πολύ μεγαλύτερες από το 5,43% που υποχώρησε το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής κάνει λόγο για άκριτες ρευστοποιήσεις υπό το κράτος πανικού, με αποτέλεσμα να φτάσουμε να υποχωρούμε περισσότερο απ' ότι υποχωρούν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας!

Αναφέρεται στην (προϋπάρχουσα) αδυναμία του τραπεζικού κλάδου η οποία είχε προκαλέσει αρρυθμίες στην αγορά, ενώ η ανησυχία για τις επιπτώσεις του κορονοϊού έφερε «υπεραντίδραση στον αρνητισμό», όπως συχνά κάνει το Χ.Α. Από εκεί και πέρα, σημειώνει πως η επένδυση σε μετοχές είναι μονόδρομος και όταν αρχίσουν να δίνουν κατεύθυνση οι (πραγματικοί) αριθμοί και όχι ο πανικός, η κατάσταση θα αλλάξει.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης αναφέρεται στο σπάσιμο των margins που έφεραν ανατροφοδότηση στην πτώση, που σε μια αγορά χωρίς μηχανισμούς απορρόφησης, λειτούργησε με... σκληρό τρόπο. Πάντως, έχει ενδιαφέρον η θέση του κ. Ζαχαράκη ο οποίος τονίζει πως η χθεσινή βίαιη πτώση, ίσως αποδειχτεί θετική για την αγορά, καθώς θα τη βοηθήσει να ξεμπλοκάρει, να επανακαθορίσει προτεραιότητες και να βγει από τη συσσώρευση που την είχε τελματώσει.

Βαγ Χαρατσής (Beta AXE): Οι επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν το άγνωστο

«Η ελληνική αγορά είναι μια ρηχή, αναδυόμενη και μικρή αγορά, χωρίς ιδιαίτερο βάθος, οπότε όταν υπάρχει πανικός, μεταγγίζονται άκριτες ρευστοποιήσεις σε όλο το σύστημα, οδηγώντας σε φαινόμενα όπως το χθεσινό, όπου υπήρξαν καταφανείς υπερβολές. Φτάσαμε να υποχωρούμε περισσότερο από τους Κινέζους, από την κινεζική αγορά».

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων με δηλώσεις στο Liberal o διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής, συμπληρώνοντας πως «υπήρχε ένα θέμα με την αδυναμία του τραπεζικού κλάδου που τελευταία παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα, ενώ τώρα ήρθε και η κλιμάκωση του φόβου για τις επιπτώσεις του ιού, οδηγώντας σε ακραίες καταστάσεις».

Σημειώνει πως «ο λόγος της αλλαγής πλεύσης των επενδυτών χθες ήταν ότι ενώ είχε φανεί πρόσφατα ότι ο ιός μπαίνει υπό μερικό έλεγχο στην Άπω Ανατολή και στην Ασία, εντούτοις οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου και ο ερχομός στην Ευρώπη, άλλαξε τα δεδομένα. Έφερε τον ιό στην Ευρώπη, στην πόρτα μας, κάτι που δεν περίμεναν οι αγορές, όπως φάνηκε ξεκάθαρα χθες. Έτσι, χάθηκαν διεθνώς όλα τα κέρδη του τρέχοντος έτους», συμπληρώνει και συνεχίζει:

«Πουλάνε άκριτα και με πανικό χωρίς να ζυγίζουν τις κινήσεις τους, δεδομένου ότι οι επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν κάτι που δεν ξέρουν, δε γνωρίζουν ούτε μπορούν να... κοστολογήσουν. Υπάρχει ασφαλώς μια υπεραντίδραση στον αρνητισμό, ενώ οι αποδόσεις στα ομόλογα και στα επιτόκια είναι στο μηδέν», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta AXE.

Ο κ. Χαρατσής γενικά είναι αισιόδοξος για τις αγορές, τα χρηματιστήρια αλλά και τις επενδύσεις σε μετοχές θεωρώντας την επένδυση σε αυτές ως... μονόδρομο. «Είναι μονόδρομος η επένδυση σε μετοχές και αυτό θα φανεί όταν αρχίσουν να μετρούν (σ.σ. να δίνουν κατεύθυνση και momentum) ξανά τα στοιχεία και οι αριθμοί και όχι ο πανικός».

Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Έσπασαν margins, μακροπρόθεσμα ίσως κάνει καλό

Για ακραία φαινόμενα με στοιχεία πανικού αλλά και σπάσιμο των margins κάτι που οδήγησε την αγορά να... ξεμπλοκάρει (έστω και πτωτικά) μετά από καιρό κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο χρηματιστής τονίζει πως «είναι πολύ ρηχή η ελληνική αγορά και αρκεί ένα fund να πουλήσει συντονισμένα και να προκαλέσει ευρύτερο ντόμινο ρευστοποιήσεων, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχοι μηχανισμοί απορρόφησης ούτε βάθος. Ασφαλώς είναι υπερβολική η αντίδραση της ελληνικής αγοράς, αλλά είναι ένα σύμπτωμα ίδιον αυτής της αγοράς, που έχει τα χαρακτηριστικά που ξέρουμε», τονίζει.

Παράλληλα συμπληρώνει πως «ήταν και αυτός ένας τρόπος για να βγουν πωλητές και να γίνει ανατροφοδότηση του συστήματος, καθώς η αγορά είχε... στουμπώσει με μακροχρόνια συσσώρευση σε στενό εύρος διακύμανσης, χωρίς να μπορεί να απεγκλωβιστεί από αυτό. Είχε τελματώσει εντελώς η αγορά, οι χρηματιστηριακές ήταν στο ναδίρ, δεν κινούνταν τίποτα, οπότε ίσως η χθεσινή εξέλιξη – μεσοπρόθεσμα – να είναι και θετική, καθώς επανακαθορίζει τα δεδομένα, φέρνει κινητικότητα στο σύστημα και δημιουργεί νέο αγοραστικό ενδιαφέρον».

Ο κ. Ζαχαράκης λοιπόν επισημαίνει ότι ασχέτως με τη βιαιότητα της πτώσης, η χθεσινή εξέλιξη, αν ιδωθεί με focus ευρύτερο, ίσως αποδειχτεί θετική για την αγορά, ανατροφοδοτώντας τη». Σ' αυτό το σκεπτικό, σημειώνει ότι η μεγάλη αύξηση της αξίας συναλλαγών χθες είναι θετική εξέλιξη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το καλύτερο σενάριο μέσα στις επόμενες τέσσερις (με τη σημερινή) συνεδριάσεις για τη λήξη του Φεβρουαρίου, θα ήταν ένα κλείσιμο πάνω από τις 848 μονάδες.