Τι λειτουργεί και τι όχι σήμερα: Τι ισχύει για καταστήματα, τράπεζες, σχολεία και Δημόσιο

Τι λειτουργεί και τι όχι σήμερα: Τι ισχύει για καταστήματα, τράπεζες, σχολεία και Δημόσιο

Το τέταρτο 24ωρο μετά την κακοκαιρία «Ελπίς» και η χώρα επιστρέφει στους ρυθμούς της αφού σήμερα Πέμπτη δεν ισχύει η γενική αργία που είχε κηρυχθεί τις προηγούμενες ημέρες, ισχύουν όμως ειδικοί περιορισμοί για τις σήμερα δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα καταστήματα.

Αναλυτικότερα, σύσταση για τηλεργασία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, απευθύνει το υπουργείο Εργασίας. Με τηλεργασία λόγω των εκτάκτων δυσμενών καιρικών συνθηκών θα λειτουργήσει και το Δημόσιο με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Όσον αφορά τα σχολεία, θα εφαρμοστεί μέχρι και την Παρασκευή τηλεκπαίδευση, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν οι παιδικοί σταθμοί.


Σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σήμερα Πέμπτη, μετά από συνεννόηση με τις Περιφέρειες, ωστόσο τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση. 

Σημειώνεται όμως πως αυτό δεν ισχύει για τις περιοχές που δεν έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα, αφού εκεί τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά.

Αντίστοιχα, δε θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης - ημερήσιας Φροντίδας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Λίγη ώρα μετά, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση ανακοίνωσε πως τα μαθήματα στα σχολεία της Αττικής που θα παραμείνουν κλειστά, θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ελήφθη προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως υπήρξαν σχετικές συστάσεις και εισηγήσεις των οικείων Δήμων.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση «αύριο Πέμπτη, 27.1.2022 και Παρασκευή, 28.1.2022, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων. Στις λοιπές περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά».

Τι θα γίνει με τα self test

Σε ό,τι αφορά τα self test, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως σε όσα σχολεία επαναλειτουργήσουν αύριο, οι μαθητές θα διενεργήσουν το self test σήμερα, Τετάρτη.

Όπως τονιζόταν χαρακτηριστικά «σε όσες σχολικές μονάδες επαναλειτουργήσουν αύριο Πέμπτη 27.1.2022, οι μαθητές θα διενεργήσουν το self-test σήμερα, Τετάρτη 26.1.2022, και σε κάθε περίπτωση πριν την προσέλευσή τους στο σχολείο αύριο.

Ομοίως, σε κάθε σχολείο που επαναλειτουργεί μετά από αναστολή, οι μαθητές θα διενεργούν self-test πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο. Το επόμενο self-test θα διενεργείται την επόμενη προκαθορισμένη ημέρα (για προσέλευση Τρίτη – Παρασκευή)».

Τηλεργασία 

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα όπου είναι δυνατόν, έκανε η πολιτεία, ενώ στο Δημόσιο θα υπάρξει τηλεργασία ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και τυχόν προβλήματα πρόσβασης. Παράλληλα, τα δικαστήρια δε θα λειτουργήσουν μέχρι την Παρασκευή.

Καταστήματα

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, τα καταστήματα σήμερα μπορούν να λειτουργήσουν από τις 10.00 έως τις 18.00, ενώ δεν επιτρέπονται οι υπηρεσίες διανομής (delivery) και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (courier).

Τράπεζες

Να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα τραπεζικά καταστήματα, όπως επίσης πριν από τη μετάβασή τους σε αυτά να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με το συγκεκριμένο κατάστημα, συστήνει στους συναλλασσόμενους η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε ανακοίνωσή της.

Πιο αναλυτικά, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «τα τραπεζικά καταστήματα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κρήτη, και Νότιο Αιγαίο θα επαναλειτουργήσουν για το κοινό την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, αλλά με σημαντικούς περιορισμούς. Ειδικότερα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε καθένα κατάστημα, ενδέχεται αυτό να μη λειτουργεί ή να υπάρχει περιορισμένος αριθμός εργαζομένων ή να υπάρξουν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας. Ως εκ τούτου συνιστάται οι συναλλασσόμενοι να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα όπως επίσης πριν τη μετάβασή τους σε αυτά να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, με το συγκεκριμένο κατάστημα».

Εμβολιασμοί

Τέλος, διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στο πρόγραμμα των εμβολιασμών αφού αναβάλλονται οι προγραμματισμένοι παιδικοί εμβολιασμοί στο mega εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας και στο Παίδων Πεντέλης. Οι υπόλοιποι εμβολιασμοί παιδιών, καθώς και οι εμβολιασμοί ενηλίκων θα γίνουν κανονικά. Για όσους δεν προσέλθουν σε προγραμματισμένο ραντεβού, θα σταλεί σε κάθε περίπτωση sms για νέο ραντεβού.