Συνέντευξη Γιούνκερ στον ΣΚΑΪ: Τι λέει για το Grexit, το non paper Σόιμπλε και τη Μέρκελ

Τι λέει για το Grexit, το non paper Σόιμπλε και τη Μέρκελ

Αποκαλύψεις από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ για non paper του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αντικείμενο το Grexit, για τη θετική στάση της Μέρκελ όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και για τους Ευρωπαίους εταίρους που στο παρασκήνιο ήταν πιο σκληροί και από τους Γερμανούς. Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει για τις δραματικές ώρες του 2015 πως «είναι εύκολο να φύγεις (σ.σ.: από την Ευρωζώνη), παρόλο που αυτό θα συνεπαγόταν για την Ελλάδα τεράστια προβλήματα, όμως είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπείς, οπότε ήμουν κάθετος αντίθετος σε αυτή την ιδέα»

Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Αλ. Παπαχελά, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει: «Ήθελαν οι Γερμανοί να τιμωρήσουν την Ελλάδα; δεν είμαι τόσο σίγουρος, αλλά έδιναν αυτή την εντύπωση. Αυτό οφείλεται στην κοινή γνώμη, στη Γερμανία η εφημερίδα Bild, το δεξιό κομμάτι του CDU, ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως παράδειγμα... Δεν πρέπει ποτέ  να χρησιμοποιείς ένα έθνος ως παράδειγμα».

Όπως αναφέρει «ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε ένα non paper που θα ζητούσε από την Ελλάδα να αποχωρήσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα από την ευρωζώνη» διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος ήταν «έντονα αντίθετος σε αυτό, γιατί από τη στιγμή που θα φύγεις, έφυγες». «Είναι εύκολο να φύγεις, παρόλο που αυτό θα συνεπαγόταν για την Ελλάδα τεράστια προβλήματα» σημειώνει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «όμως είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπείς, οπότε ήμουν κάθετος αντίθετος σε αυτή την ιδέα»

.Σε ότι αφορά τη στάση της Ανγκελα Μέρκελ σημειώνεται πως «Μερικές φόρες η Μέρκελ έδινε την εντύπωση ότι ήταν υπέρ του Grexit παρόλο που ποτέ δεν πίεζε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση». Μάλιστα στο σημείο αυτό υπογραμμίζει πως η «Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο… Άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι. Οπότε οι Γερμανοί μέσα στη χώρα τους έδιναν την εντύπωση ότι ήταν σκληροί, ήταν αυστηροί, ήταν άκαμπτοι, ήταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι άλλοι...»

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ακόμη ότι «δεν ήμουν ποτέ υπέρ ενός Plan B, είτε στις Κάννες ή μετά παρότι είχαμε ένα Plan B στις τσέπες μας. Όμως δεν το ανέφερα ποτέ, επειδή αν το ανέφερα θα γινόταν. Aν ο πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι έχουμε σχέδιο Β ‘’μην ανησυχείτε’’ τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει».

Και καταλήγει λέγοντας πως, «δεν τάχθηκα ποτέ υπέρ ενός Plan Β, όμως κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων στις Κάννες, κυκλοφόρησαν πολλοί μύθοι γι’ αυτή τη συνάντηση, υποστήριξα σθεναρά να μιλήσουμε με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην γίνει αυτό το δημοψήφισμα είναι κακό, οι χρηματαγορές δεν καταλαβαίνουν… Δε με καθορίζουν οι χρηματαγορές, όμως ξέρω ότι υπάρχουν».