Τι κρίνει την επιστροφή των μαθητών στα θρανία - Παράταση του σχολικού έτους μέχρι τον Ιούνιο

Τι κρίνει την επιστροφή των μαθητών στα θρανία - Παράταση του σχολικού έτους μέχρι τον Ιούνιο

Από τον εφοδιασμό και την οργάνωση για τα self tests για την ανίχνευση του κορονοϊού θα εξαρτηθεί η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Υποχρεωτική  θα είναι υποβολή μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών σε self test, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που είναι ενταγμένες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Επίσης, υποχρεωτικό θα είναι το τεστ και για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων τον προσεχή Ιούνιο.

Στη ρύθμιση αναφέρεται ότι με υπουργική απόφαση μπορεί «να οριστεί ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται διά ζώσης, η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό για μαθητές, φοιτητές και καταρτιζομένους». Με την καθιέρωση των self tests η υποχρεωτικότητα θεωρείται δεδομένη.

Η ίδια απόφαση θα ισχύσει και για τους εκπαιδευτικούς, αλλά θα υπαχθούν σε κυβερνητική ρύθμιση που θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παράταση του σχολικού έτους μέχρι και το τέλος Ιουνίου

Παράταση του σχολικού έτους για δύο εβδομάδες μέχρι και το τέλος Ιουνίου, προανήγγειλε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι μόλις 30% των εκπαιδευτικών έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν εθελοντικά με τις δόσεις που περισσεύουν από τον προγραμματισμό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε πως, όπως έχουν τα πράγματα για το άνοιγμα των σχολείων έχουν προτεραιότητα γυμνάσια και λύκεια και ιδιαίτερα τα λύκεια λόγω των επερχόμενων εξετάσεων, αλλά και για το γεγονός πως πρόκειται για τις βαθμίδες που έχουν κάνει τη λιγότερη δια ζώσης εκπαίδευση.

Η κ. Μακρή αναφορικά με τα self test τόνισε πως οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν τα τεστ στο σπίτι τους και θα έρχονται στο σχολείο αφού προσκομίζουν μια υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα ή από το ίδιο το παιδί αν είναι ενήλικας, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τους εκπαιδευτικούς.

Για τον εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς η υφυπουργός επεσήμανε, ότι το 30% έχει δηλώσει πως θέλει εθελοντικά να κάνει το τεστ, με το νούμερο αυτό να ανεβαίνει κάπως με εκείνους τους εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της ΑstraZeneca αλλά και εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η υφυπουργός εμφανίστηκε βέβαιη πως οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν την ίδια περίοδο που γίνονται κάθε χρόνο με βάση τη μειωμένη ύλη κατά 30% λόγω της ιδιαιτερότητας της εποχής, ενώ αναφερόμενη στις προαγωγικές εξετάσεις των υπολοίπων τάξεων σημείωσε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι, ωστόσο ανέφερε πως, ότι είναι να γίνει θα γίνει για το σύνολο των τάξεων γυμνασίων και λυκείων.

Γκίκα: Self tests σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 12 ετών

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, εξετάζεται να γίνονται self tests σε εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι. 

«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό», τόνισε η κ. Γκίκα.

Όπως επισήμανε, αν υπάρχει θετικό τεστ θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια.

«Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη», επισήμανε.