7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Τι ισχύει για επισκέψεις παιδιών στα παιδιατρικά ιατρεία και την εισαγωγή σε νοσοκομείο

Τι ισχύει για επισκέψεις παιδιών στα παιδιατρικά ιατρεία και την εισαγωγή σε νοσοκομείο
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Σύγχυση έχει προκαλέσει εγκύκλιος η οποία αναφέρει ότι οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στον παιδίατρο πρέπει να κάνουν rapid τεστ ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι και μοριακό έλεγχο αν είναι μη εμβολιασμένοι.

Μετά από επικοινωνία του Liberal με την αναπληρώτρια υπουργό υγείας Μίνα Γκάγκα και την καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων διευκρινίζεται ότι πρόκειται για λάθος διατύπωση και το σωστό είναι το εξής:

«Ο γονιός που συνοδεύει το παιδί του σε παιδιατρικό ιατρείο είτε ιδιωτικό παιδιατρικό ιατρείο είτε εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου, εάν είναι εμβολιασμένος δε χρειάζεται τίποτα άλλο παρά το πιστοποιητικό εμβολιασμού του, ενώ αν είναι μη εμβολιασμένος πρέπει να υποβληθεί σε rapid τεστ».

«Αυτό βέβαια ισχύει για τα προγραμματισμένα ραντεβού», όπως διευκρινίζει η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. «Αν ένας άνθρωπος πηγαίνει με σοβαρό πρόβλημα στα επείγοντα δεν θα του ζητήσουμε εκείνη την ώρα να κάνει rapid τεστ».

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά που χρήζουν νοσηλείας και πρέπει να νοσηλευτούν - και τα συνοδεύει φυσικά στο νοσοκομείο ένας ενήλικας κηδεμόνας - ο ενήλικας αν είναι εμβολιασμένος πρέπει να κάνει rapid τεστ ενώ εάν είναι μη εμβολιασμένος πρέπει να κάνει μοριακό pcr τεστ.