Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τις κινήσεις του Oruc Reis

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τις κινήσεις του Oruc Reis

Στην είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αναφέρονται τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου με τη Yeni Safak να κάνει λόγο για 6μηνη πορεία του ερευνητικού σκάφους, ενώ η Sabah σχολιάζει ότι «δεν μπορούν να μας φυλακίσουν στις θάλασσές μας».

Τα τουρκικά ΜΜΕ υποδέχονται... θριαμβευτικά τις κινήσεις του Oruc Reis, με τη Cumhurriyet να κάνει λόγο για «ιστορικής σημασίας βήμα στην 100η επέτειο της συνθήκης των Σεβρών».

Συγκεκριμένα, η Hurriyet γράφει «Ξύπνησαν με το Ορούτς Ρέις».και σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της ότι «η Ελλάδα η οποία αδιαφόρησε για τις κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας και συμφώνησε με την Αίγυπτο, τώρα πανικοβλήθηκε όταν ξαφνικά είδε το Ορούτς Ρέις στα ανοιχτά της Κύπρου. Η Μέρκελ είχε ζητήσει να σταματήσουν οι έρευνες ως ένδειξη καλής θέλησης και η Τουρκία είχε σταματήσει. Όμως η Ελλάδα και η Αίγυπτος ξεχείλισαν το ποτήρι και η Άγκυρα πάτησε το κουμπί».

Από την πλευρά της η Yeni Safak σημειώνει: «Πανικό προκάλεσε η εξάμηνη πορεία του Ορούτς Ρέις». Και σχολιάζει: «Δεν υποχωρούμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ορούτς Ρέις ξεκίνησε πορεία 6 μηνών. Το Ορούτς Ρέις θα πάει νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, νότια της Κρήτης και ο τελικός του στόχος θα είναι τα σύνορα του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης».

Η Cumhurriyet τιτλοφορεί το άρθρο της «Η επίθεση της Ανατολικής Μεσογείου» και σημειώνει πως πρόκειται για ιστορικής σημασίας βήμα στην 100η επέτειο της συνθήκης των Σεβρών. «Το Ορούτς Ρέις στο μέτωπο, η Ελλάδα σε πανικό», αναφέρει.

Η Sabah επισημαίνει: «Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν στις θάλασσες μας» και εύχεται «καλή τύχη» στο Ορούτς Ρέις, λέγοντας ότι «προκάλεσε πανικό στους Έλληνες και στους Ελληνοκύπριους».