Ο διεθνής Τύπος για την Αγία Σοφία - WSJ: Σαν να μετατράπηκε σε τζαμί ο Άγιος Πέτρος

Ο διεθνής Τύπος για την Αγία Σοφία - WSJ: Σαν να μετατράπηκε σε τζαμί ο Άγιος Πέτρος

Το ζήτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνεχίζει να απασχολεί τον διεθνή Τύπο, με την αρθρογραφία να κάνει λόγο για «κοσμική υποχώρηση» του Ερντογάν, ανοιχτό μέτωπο με την Δύση και προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, ενώ η Wall Street Journal εκτιμά ότι «είναι σαν να μετατράπηκε σε τζαμί ο Άγιος Πέτρος».

Συγκεκριμένα, σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Μάικλ Ταλμπότ, λέκτορα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, ο οποίος τονίζει ότι «αυτό που συμβαίνει στα ιστορικά αντικείμενα είναι αυτό που με αφορά, γιατί δεν είναι μόνο ιδιοκτησία της τουρκικής δημοκρατίας, αυτό μια κληρονομιά για όλη την υφήλιο».

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν να μετατράπηκε σε τζαμί ο Άγιος Πέτρος», υπογραμμίζοντας ότι «η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα που επηρέασε το σχεδιασμό κτιρίων για αιώνες» που «δεν είναι μόνο ιδιοκτησία της τουρκικής δημοκρατίας, αυτό μια κληρονομιά για όλη την υφήλιο».

Ως μια συμβολική στιγμή που «αναστατώνει τη Δύση και ανατρέπει την προηγούμενη συμβολική κίνηση με την οποία ο Κεμάλ Ατατούρκ έδειξε τη δέσμευσή του στο κοσμικό κράτος», χαρακτηρίζουν οι Times την απόφαση Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για «κοσμική οπισθοχώρηση» τονίζοντας ότι η απόφαση της Άγκυρας «αποτελεί ένδειξη της έκτασης, στην οποία η Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν έχει "αγκαλιάσει" τον θρησκευτικό εθνικισμό καθώς και της περιφρόνησης για τις ευαισθησίες των συμμάχων της».

Η εφημερίδα τονίζει ότι η υποστήριξη του κ. Ερντογάν στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι πρόσφατη και «συνέπεσε με την πτώση της πολιτικής του τύχης», με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μείωση της δημοτικότητάς του. Μνεία γίνεται και στο γεγονός ότι η τουρκική οικονομία διανύει τη δεύτερη ύφεσή της μέσα σε δύο χρόνια.

Από την πλευρά της, η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση αλλάζουν και «και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο». Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι «με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί ο τούρκος πρόεδρος υπερέβη τα εσκαμμένα. Επιβάλλει στη χώρα του και στον κόσμο μια αλλαγή πλεύσης, η οποία θα αλλάξει τη σύγχρονη Τουρκία. Δεν παίζει ρόλο εάν ο Ερντογάν το έκανε για λόγους στρατηγικής ή εάν με αυτό το ριψοκίνδυνο βήμα ήθελε απλώς να αποπροσανατολίσει από το εσωπολιτικό του ναδίρ: την οικονομική κρίση, τη διαφθορά, τον κορονοϊό. Πλέον οι σχέσεις της Τουρκίας με το μουσουλμανικό κομμάτι του πλανήτη θα είναι διαφορετικές και θα χαρακτηρίζονται από επευφημίες και έναν αφελή θαυμασμό. Και οι σχέσεις με την Ευρώπη, την ΕΕ και τις ΗΠΑ όμως θα μεταλλαχθούν, και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο».

«Ο Ερντογάν αυτοπροβάλλεται ως κληρονόμος του Πορθητή της Κωνσταντινούπολης σουλτάνου Μωάμεθ του Β', ως θριαμβευτής επί του Χριστιανισμού και προστάτης των μουσουλμάνων», αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τον τίτλο  «Η κληρονομιά του Πορθητή». Στο δημοσίευμα, ένα από τα πολλά στον Γερμανικό Τύπο, τονίζεται επίσης πως ο Τούρκος Πρόεδρος αποσκοπεί στο να αποπροσανατολίσει από τα προβλήματα στο εσωτερικό.

«O Πάπας Φραγκίσκος πονάει από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί», γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC, σημειώνοντας ότι «ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρει ότι οι «σκέψεις του είναι στην Κωνσταντινούπολη».