Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Τελευταία ενημέρωση: 09:39

-A +A

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε ως τώρα - Τα μέτρα, η διασπορά, το σημείο «μηδέν» 

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Τελευταία ενημέρωση: 09:39
Τι γνωρίζουμε ως τώρα - Τα μέτρα, η διασπορά, το σημείο «μηδέν» 
-A +A

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο καθώς ο κορονοϊός που αρχικά ξέσπασε στην πόλη Ουχάν της Κίνας συνεχίζει να εξαπλώνεται. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μεταβαίνει στο Πεκίνο, προκειμένου σε συνεργασία με τις κινεζικές αρχές να συντονίσει τις προσπάθειες ανάσχεσης του ιού που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, ενώ στην Ευρώπη θα συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας.

Η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για σήμερα Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να επιτείνει την αντίδρασή της αν χρειαστεί.

Ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επικαιροποίησε την αξιολόγηση κινδύνου για τον κορονοϊό, συνιστώντας αυξημένη επαγρύπνηση στον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων από την Κίνα προς τις χώρες της ΕΕ και προειδοποιεί ότι τυχόν καθυστερημένη ανίχνευση περιστατικών συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου δευτερογενούς μετάδοσης.

Στην ίδια αξιολόγηση το ECDC εκτιμά ότι περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση είναι πιθανή. Επιπλέον ενώ η πιθανότητα μόλυνσης για τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν ή επισκέπτονται το Ουχάν είναι προς το παρόν μέτρια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω εισαγωγής περιστατικών σε χώρες με μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει από το Ουχάν, δηλαδή από χώρες της Ασίας.

Σε μερική καραντίνα ολόκληρη η Κίνα

Την ίδια στιγμή ολόκληρη η Κίνα τίθεται σταδιακά σε μερική καραντίνα. Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, η Κίνα αναστέλλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές, στο εσωτερικό και σε άλλες χώρες. Έτσι, τα κινεζικά ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν θα μπορούν να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία ούτε να πουλάνε οργανωμένα ομαδικά ταξίδια.

Στο μεταξύ 56 εκατομμύρια Κινέζοι παραμένουν σε καθεστώς αποκλεισμού καθώς οι αρχές της χώρας έχουν δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης γύρω από 18 συνολικά πόλεις για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου ιού. Τα πρωτοφανή μέτρα που έχουν επιβληθεί περιλαμβάνουν την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.

Τα κεντρικά αεροδρόμια σε πολλές χώρες του κόσμου υποβάλλουν σε έλεγχο της θερμοκρασίας τους επιβάτες που φθάνουν από την Κίνα, ειδικά όσους έρχονται ή έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό την πόλη Ουχάν, όπου και έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο κορονοϊός.

Το μεσημέρι της Κυριακής σε επιφυλακή τέθηκαν και οι αρχές του «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά την άφιξη ενός γκρουπ δέκα Κινέζων τουριστών, μέσω του αεροδρομίου της Ρώμης, επτά από τους οποίους, προέρχονταν από την πόλη Ουχάν. Επιτόπου βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αλλά και του αεροδρομίου. Τελικά ο σχετικός υγειονομικός έλεγχος δεν έδειξε τίποτα το ανησυχητικό και οι τουρίστες συνέχισαν το ταξίδι τους.

Υψηλός πυρετός, βήχας και πόνοι σε όλο το σώμα τα πιο συχνά συμπτώματα που εμφανίζουν οι προσβληθέντες από τον ιό.

Νέα σύσκεψη στον ΕΟΔΥ για την αξιολόγηση της κατάστασης

Νέα επιχειρησιακή και επιστημονική σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να μελετηθούν τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC αλλά και να αξιολογηθεί και αποτιμηθεί η κατάσταση στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τα ανακλαστικά των υπηρεσιών.

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, οι ειδικοί εκτιμούσαν πως ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα ήταν χαμηλός, της τάξεως του 2%, με δεδομένο ότι η αναφορά κρουσμάτων στην Κίνα θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Η διασπορά έως τώρα

Αν και όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση η διασπορά του κορονοϊού είναι μια δυναμική κατάσταση που αλλάζει κάθε λεπτό, την πιο πλήρη εικόνα για τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο τη δίνει ο χάρτης που δημιούργησε το Κέντρο Συστημάτων Επιστήμης και Μηχανικής (CSSE) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Τα στοιχεία ανανεώνονται με βάση πληροφορίες που αποδεσμεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς από την Κίνα και άλλες χώρες.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, παγκοσμίως ανέρχονταν, σε 2.116 τα οποία κατανέμονταν ως εξής ανά χώρα: Κίνα (2.062), Χονγκ Κονγκ (8), Ταϊλάνδη (8), Μακάο (5), Αυστραλία (4), Ιαπωνία (4), Μαλαισία (4), Σιγκαπούρη (4), Ταϊβάν (4), Γαλλία (3), Νότια Κορέα (3), ΗΠΑ (3), Βιετνάμ (2), Καναδάς (1), Νεπάλ (1).

Συνολικά 56 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όλοι στην Κίνα, ενώ από όσους νόσησαν 52 ανάρρωσαν πλήρως.

Που και πως ξεκίνησε

Η πόλη Ουχάν στην οποία εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, τον Δεκέμβριο του 2019, θεωρούνταν από τους επιστήμονες και ως η πιο πιθανή «κοιτίδα» του νέου κορονοϊού. Οι εκτιμήσεις των ειδικών ισχυροποιούνται πλέον, καθώς αργά Κυριακή το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι εμπειρογνώμονες του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) απομόνωσαν επιτυχώς τον κορονοϊό (2019-nCoV) στα περιβαλλοντικά δείγματα μιας αγοράς θαλασσινών της Ουχάν, ένδειξη πως ο ιός προήλθε από άγρια ​​ζώα που πωλούνταν στην αγορά.

Σύμφωνα με το Xinhua, 33 από τα 585 περιβαλλοντικά δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά Huanan Seafood της Ουχάν βρέθηκαν να περιέχουν το νουκλεϊνικό οξύ του νέου κορονοϊού. Ακόμα πιο ισχυρό στοιχείο είναι ότι 31 από τα 33 μολυσμένα δείγματα συλλέχθηκαν από τη δυτική ζώνη της αγοράς, όπου λαμβάνει χώρα εμπόριο άγριων ζώων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επιδημία πιθανότατα συνδέεται με το εμπόριο αυτό.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα