7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Τι γνωρίζουμε για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

Τι γνωρίζουμε για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών
Shutterstock

Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της δοκιμής του παιδικού εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών και η κατάθεση αιτήματος εκ μέρους της εταιρείας στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων FDA για έγκριση άδειας έκτακτης χρήσης προκειμένου να προστατευθεί ο παιδικός πληθυσμός -στον οποίο παρουσιάζεται αλματώδη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού- ανοίγουν τον δρόμο για τον εμβολιασμό των μαθητών του νηπιαγωγείου και του δημοτικού στο προσεχές μέλλον.

Σχετικά με το ενδεχόμενο των εμβολιασμών σε παιδιά από 5 έως 11 ετών, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλης Ζαούτης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια έγκριση ακόμα, αλλά αναμένεται το επόμενο διάστημα. Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα είναι μικρότερη κατά 66% από εκείνη που χορηγείται στους ενήλικες.

Από τη δική της μεριά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου διατηρεί συγκρατημένη στάση λέγοντας πως δεν είναι ένα ζήτημα που θα αντιμετωπίσουμε άμεσα, κατανοώντας πως το μήνυμα για τους γονείς θα πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρο προκειμένου να καμφθούν οι επιφυλάξεις τους ειδικά όταν πρόκειται για τόσο μικρά παιδιά.

Αναφερόμενος βέβαια στο εμβόλιο για τον κορονοϊό ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θ. Ζαούτης επισημαίνει πως δε μιλάμε πια για νέα εμβόλια καθώς μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός των μαθητών δημοτικού θα έχουν χορηγηθεί αρκετά δισεκατομμύρια δόσεις του covid εμβολίου σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Την ερώτηση που κρέμεται από τα χείλη όλων «πότε θα μπορούσε να ανοίξει ο εμβολιασμός των μικρότερων παιδιών στην πατρίδα μας» υπέβαλε το Liberal.gr στην καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για να λάβει την απάντηση πως κατά την εκτίμηση της ο εμβολιασμός στις ηλικίες 5-11 ετών είναι κάτι που δεν θα αντιμετωπίσουμε στην πατρίδα μας πριν τουλάχιστον τις αρχές του 2022.

Είναι πάντως γεγονός ότι καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει το πρόσωπο της πανδημίας και πλήττει πολύ περισσότερο τα παιδιά, η παγκόσμια και η εγχώρια επιστημονική κοινότητα προβληματίζονται από αυτό το γεγονός όσο και από το ότι το 10% των παιδιών που θα προσβληθούν από τον κορονοιό θα εμφανίσουν long covid συμπτώματα.

Τα υπολείμματα της λοίμωξης του κορονοϊού που ταλαιπωρούν τους ασθενείς μήνες μετά την ανάρρωση προβληματίζουν τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτη όπως και οι συνολικότερες αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ληφθήκαν τους προηγούμενους μήνες στα παιδιά. Το κλείσιμο των σχολείων, προκάλεσε αλματώδη αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων, του άγχους και της κατάθλιψης, ενώ η τηλεκπαίδευση συνέβαλε στο να μειωθεί πολύ η μαθησιακή ικανότητα των παιδιών καθώς αφομοίωσαν λιγότερο από το 30% της διδαχθείσας ύλης.

Στην Αμερική όπου ολοκληρώθηκε η κλινική μελέτη για την χορήγηση της παιδικής βερσιόν του mRNA εμβολίου της Pfizer σε 2.268 παιδιά, η πίεση για τον εμβολιασμό των λιλιπούτειων είναι μεγάλη καθώς όπως αναφέρει ο Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, από τον περασμένο Ιούλιο, τα παιδιατρικά περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά περίπου 240%. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Pfizer, η κλινική μελέτη του παιδιατρικού εμβολίου θα επεκταθεί σε επιπλέον δείγμα 2.250 παιδιών 5-11 ετών, ενώ εντός του τελευταίου τριμήνου του 2021 αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών.

Πάντως πριν λίγα 24ωρα, η συμβουλευτική επιτροπή του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων απέρριψε το αίτημα της Pfizer για διάθεση τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε όλους τους εμβολιασμένους άνω των 16 ετών, συστήνοντας αναμνηστική δόση μόνο για τους άνω των 65 ετών και όσους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της Covid-19.