Τι γνωρίζουμε για την μελλοντική χορήγηση των εμβολίων Covid σε παιδιά και εφήβους

Τι γνωρίζουμε για την μελλοντική χορήγηση των εμβολίων Covid σε παιδιά και εφήβους

Μετά την αίτηση που κατέθεσε η Pfizer στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου της και για τις ηλικίες από 12 έως 15 ετών ανοίγει ο δρόμος για τον μελλοντικό Covid εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων.

Την ανακοίνωση για την κατάθεση αίτησης στον ΕΜΑ έκανε ο ίδιος ο εκτελεστικός διευθυντής της Pfizer Inc, Αλμπέρ Μπουρλά από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter με την ακόλουθη ανάρτηση: «Συμμεριζόμαστε την επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για χορήγηση και σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Σήμερα, με υπερηφάνεια, καταθέσαμε αίτημα στον ΕΜΑ για επέκταση της άδειας για τους εφήβους από 12 έως 15 ετών».

Το εμβόλιο των Pfizer/Biotech είναι το πρώτο Covid εμβόλιο που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σε κλινικές δοκιμές για άτομα κάτω των 18 ετών κι έχει ήδη λάβει έγκριση χορήγησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ηλικίες 16 ετών κι άνω εφόσον υπάρχει υποκείμενο νόσημα.  Είναι δηλαδή το μοναδικό που μπορεί να χορηγηθεί στην μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή (στις ηλικίες 16 και 17 ετών) από όλα τα Covid εμβόλια για εφήβους που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. 

Ξεκίνησαν οι κλινικές μελέτες και για παιδιά κάτω των 12 ετών

Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου των Pfizer/ Biotech σε νεότερες ηλικίες, σε δείγμα άνω των 2.250 ατόμων, έδειξαν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και στην πρώιμη εφηβεία (στο ηλικιακό στάδιο 12-15 ετών), ενώ προχωρούν οι έρευνες για το εν λόγω εμβόλιο και στα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Στις κλινικές δοκιμές για το σκεύασμα της Pfizer θα συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας ακόμη και 6 μηνών, ενώ και η εταιρεία Moderna ξεκίνησε πρόσφατα κλινικές δοκιμές σε παιδιά για το δικό της εμβόλιο.

Προσώρας, κλινικές μελέτες για χορήγηση σε ανήλικους αφορούν μόνο τα δύο mRNA εμβόλια, μετά την διακοπή των αντίστοιχων μελετών του εμβολίου της AstraZeneca, όταν καταγράφηκαν τα πρώτα περιστατικά σπάνιας θρόμβωσης. Τα περιστατικά όπου παράλληλα με τον σχηματισμό θρόμβων στον εγκέφαλο ή τα σπλάχνα παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων (θρομβοπενία) και πιθανή αιμορραγία.

Το Ισραήλ πρωτοπορεί και στον εμβολιασμό των εφήβων

Το Ισραήλ είναι η πρώτη  χώρα που προτίθεται να προχωρήσει στον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 16-18 ετών μέσα στο καλοκαίρι, με το εμβόλιο της Pfizer καθώς τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν προστασία έως και 100% από την σοβαρή νόσο Covid.

Η ηλικιακή ομάδα των εφήβων λόγω του τρόπου ζωής της (πάρτι, συγχρωτισμοί, βραδινές έξοδοι), θεωρείται ως η πιο εκτεθειμένη στον κίνδυνο διασποράς της Covid μεταξύ των ανηλίκων. 

Η θέση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Αναφερόμενη στο ζήτημα του  εμβολιασμού των παιδιών, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο σημείο που θα συζητάμε για τον εμβολιασμό παιδιών πριν από μια νέα σχολική χρονιά.  

Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά νοσούν ήπια ή ασυμπτωματικά  και αποτελούν εκείνη την κατηγορία που απειλείται λιγότερο από την σοβαρή λοίμωξη Covid, όπως έχει φανεί από όλα τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα όλου του κόσμου.

Ωστόσο, επειδή υπάρχουν και παιδιά με υποκείμενα νοσήματα τα οποία ανήκουν σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού, όπως εκείνα με συγγενείς καρδιοπάθειες, τα ανοσοκατεσταλμένα, τα παιδιά με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα, με ογκολογικά νοσήματα  ή με διαβήτη τύπου 1, την επιστημονική κοινότητα απασχόλησε εξαρχής ο εμβολιασμός όσων πρέπει να προστατευτούν.

Άλλωστε όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής  Ιωάννα Παυλόπουλου από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό δεν είναι το ίδιο με τον εμβολιασμό που αφορά τα γνωστά παιδιατρικά εμβόλια. Ο Covid εμβολιασμός γίνεται γιατί εκεί έξω υπάρχει μια μεγάλη υγειονομική απειλή, ενώ τα παιδιατρικά εμβόλια γίνονται ούτως ή άλλως. Είναι δοκιμασμένα εδώ και πολλές δεκαετίες και είναι αλλιώς «κατοχυρωμένα» στη συνείδησή μας και στις συνήθειες μας.

Κάποια ημέρα θα έρθει και η ώρα του εμβολιασμού των παιδιών με τα mRNA Covid εμβόλια που βρίσκονται καθοδόν για να λάβουν και αυτή την έγκριση αλλά σε πρώτο στάδιο θα μας απασχολήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών-λόγω υποκείμενου νοσήματος ανήλικων.

Σε καμία περίπτωση ο εμβολιασμός των παιδιών  δεν θα καταστεί υποχρεωτικός για το σχολείο, άλλωστε δεν είναι ούτε για τους ενήλικες. Σημειωτέον ότι ούτε τα γνωστά παιδιατρικά εμβόλια (του κοκκύτη, της διφθερίτιδας, της ανεμοβλογιάς, της ιλαράς της ερυθράς κτλ) είναι υποχρεωτικά για την εγγραφή στο Δημοτικό.