8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Τι γίνεται με τα ανασφάλιστα οχήματα - Ποινές, κυρώσεις και οδηγός επιβίωσης

Τι γίνεται με τα ανασφάλιστα οχήματα - Ποινές, κυρώσεις και οδηγός επιβίωσης
Eurokinissi

Παρά τους σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για τον οδηγό και τους συνεπιβάτες, τα μεγάλα πρόστιμα και τις σοβαρές κυρώσεις, στην οδήγηση ανασφάλιστου οχήματος ελπίζεται ότι θα μπει τέλος στη σοβαρή αντικοινωνική αυτή συμπεριφορά, μόνο χάρη στην ψηφιοποίηση στην οποία προχώρησε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει χειρότερο συμβάν από το να σε τρακάρει ανασφάλιστος, η πλέον σημαντική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζει κάθε οδηγός είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχει φροντίσει στο συμβόλαιό του να διαθέτει την κάλυψη: «Ζημιές από ανασφάλιστο όχημα».

Το Δεκέμβριο δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την δημιουργία ιστότοπου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, όπου θα καταγράφονται όλα τα οχήματα στην Ελλάδα με βάση τον αριθμό κυκλοφορίας τους.

Δεν θα δίνονται στοιχεία για το αν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ή στα στοιχεία των ιδιοκτητών, αλλά θα δίνονται στοιχεία για το αν είναι ανασφάλιστα, αν έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα ή ακινητοποιημένα και θα δίνεται επίσης και ο τύπος το χρώμα τους και περιγραφικά στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά είναι ένα μεγάλο βοήθημα, καθώς έχει υπολογιστεί ότι κυκλοφορούν ανασφάλιστα περίπου 550.000-650.000 οχήματα στην Ελλάδα. Περίπου αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Μέσω της Ψηφιακής Πύλης και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες μπορούν με τον αριθμό κυκλοφορίας τους να πάρουν όλα τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν όπως την ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, την ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας και την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ, όπως και το ιστορικό του ασφαλιστικών αποζημιώσεων.

Πρόστιμα, ποινές και κυρώσεις

Σύμφωνα με το νόμο, η κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλεια επισύρει την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων:

  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
  • Η πρόκληση ατυχήματος με όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια.
  • Επισύρει επίσης χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ για τα ΙΧ και τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης, 250 ευρώ για τα δίκυκλα και 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά ΔΧ.
  • Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, εφόσον πληρώσει το πρόστιμο, προσκομίσει απόδειξη πληρωμής και ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Ποινικές κυρώσεις

Σοβαρότερες όμως είναι οι ποινικές κυρώσεις. Διότι προβλέπονται:

  • Φυλάκιση από δύο μήνες μέχρι ένα χρόνο
  • Χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ
  • Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για να ασφαλιστεί εντός 8 ημερών ή να δώσει σχετικές εξηγήσεις και τελικά να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ για να ασφαλιστεί.
  • Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει συνετιστεί ούτε με τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500 ευρώ, καθώς και οι προαναφερθείσες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα

Η πληροφορία που πρέπει να γνωρίζει κάθε οδηγός επαναλαμβάνεται ξανά εδώ: Πως θα αποζημιωθείς αν είσαι νόμιμος αλλά σε χτυπήσει ανασφάλιστος;

Η κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα γίνεται από το Επικουρικό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Εταιρειών, αλλά η διαδικασία αποζημίωσης μπορεί να είναι μακρά και να διαρκέσει πάνω ένα ή δύο χρόνια ή περισσότερο ενδεχομένως.

Για να γλιτώσει ο ατυχής οδηγός την ταλαιπωρία, καλύτερα είναι να έχει καλυφθεί μόνος του στο συμβόλαιό του, έναντι ζημιών από ανασφάλιστο όχημα. Παρέχεται από όλες τις εταιρίες και δεν είναι σημαντική η επιβάρυνση.

Σε περίπτωση που ο οδηγός χρειαστεί αυτή την κάλυψη, πρέπει να καλέσει την Τροχαία ώστε να καταγράψει ότι το όχημα είναι ανασφάλιστο, να καλέσει για Φροντίδα Ατυχήματος που συνήθως είναι πακέτο με την Οδική Βοήθεια, ώστε να καταγράψει επίσης το συμβάν. Πρέπει να καλέσει επίσης τον ασφαλιστή του, αν δεν θυμάται όλα αυτά, εκείνος θα τον οδηγήσει. Ο οδηγός λένε οι ασφαλιστικές, πρέπει να ζητήσει επίσης να υπογράψει ο υπαίτιος ότι έχει την ευθύνη, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι ο άλλος οδηγός αρνείται και η ένταση δεν βοηθάει…