Τι ευκαιρίες δημιουργεί η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Τι ευκαιρίες δημιουργεί η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Συμφωνία για νέα τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα. Διασύνδεση, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω διακλάδωσης υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου, που ποντίζεται αυτή την περίοδο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με σημείο προσαιγιάλωσης την Κρήτη.

Την συμφωνία, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, υπέγραψαν στις 21 Ιουνίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Telecom Egypt Αντέλ Χαμέντ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο διευθυντής της Grid Telecom Γιώργος Ψυρρής, στα γραφεία της Telecom Egypt στο Κάιρο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του Αιγύπτιου υπουργού Επικοινωνιών, Πληροφοριών και Τεχνολογίας Αμρ Ταλαάτ.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά της η αιγυπτιακή εφημερίδα «Al Ahram», το μνημόνιο συναντίληψης έθεσε τις βάσεις για την εξερεύνηση διαφορετικών επιλογών συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της διευρυμένης πρόσβασης σε άλλους προορισμούς ανάλογα με την υποδομή και τις δυνατότητες διεθνούς σύνδεσης των δύο πλευρών.

Το έργο αναμένεται να προηγηθεί πριν την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας του υποθαλάσσιου συστήματος Hybrid African Ring Path (HARP) που θα εκτείνεται σε όλη την Αφρική έως το 2023.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας, η οποία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς, όπως αυτός της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Οκτωβρίου 2021, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος ανακοίνωσαν στην ένατη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας και Συντονισμού που διεξήχθη στην Αθήνα, ότι καλωσορίζουν την υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Τι πρέπει να γνωρίζεται για το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο

Η προγραμματισμένη σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θα εξυπηρετήσει τον αυξανόμενο όγκο δεδομένων (data) μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης, δημιουργώντας έναν νέο αξιόπιστο τηλεπικοινωνιακό διάδρομο που θα συνδέει τις τρεις ηπείρους.

Επιπλέον, το νέο καλώδιο θα προσφέρει τη συντομότερη δυνατή όδευση με κατεύθυνση τα Βαλκάνια και άλλους σημαντικούς προορισμούς στη νοτιοδυτική Ευρώπη όπως η Γένοβα και η Μασσαλία, μέσω υβριδικών χερσαίων και υποθαλάσσιων δικτύων τηλεπικοινωνιών.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη σε μια σειρά 18 καλωδίων που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τριετίας, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές.

«Νέα διεθνής όδευση που θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Κρήτης»

«Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος παρέχει ευκαιρίες για συνέργειες που θα συμβάλουν στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής ως σημαντικού κόμβου τόσο σε τηλεπικοινωνιακό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο. Με δεδομένο ότι η Αίγυπτος είναι κεντρικό σημείο συνάντησης υποθαλάσσιων καλωδίων από την Ανατολή προς τη Δύση, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς η συνεργασία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της θυγατρικής του Grid Telecom με την Telecom Egypt θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας νέας διεθνούς όδευσης που θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Κρήτης ως κόμβου ανοιχτής πρόσβασης δεδομένων στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», τόνισε ο Μ. Μανουσάκης.

«Με την αυξανόμενη ζήτηση για συνδεσιμότητα σε περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, η Telecom Egypt εργάζεται προς τη βελτίωση και την επέκταση του διεθνούς δικτύου της και επενδύει συνεχώς σε νέα καλωδιακά συστήματα. Η συνεργασία μας με τον ΑΔΜΗΕ και τη Grid Telecom θα αυξήσει σημαντικά την ανθεκτικότητα και την εμβέλεια του δικτύου μας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Α. Χάμεντ.