Τι ειπώθηκε στο conference call της Eurobank

Τι ειπώθηκε στο conference call της Eurobank

Στην εξομάλυνση των συνθηκών μέσω της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος «ποντάρει» η Eurobank για να επιστρέψει μέσα στο 2016 σε κερδοφορία.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν διοικητικά στελέχη της τράπεζας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2015 στους αναλυτές, μέσω τηλεδιάσκεψης, τα οφέλη από την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι σημαντικά τόσο άμεσα όσο και έμμεσα για τράπεζες και οικονομία.

Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί με διαφορά τη βασική προτεραιότητα για τις τράπεζες, με την Eurobank να θέτει ως στόχο τη μείωση του ποσοστό των NPLs στο 15% μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Η διοίκηση της τράπεζας «βλέπει» σημαντική βελτίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2016, σε σύγκριση με το 2015, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να αυξάνεται τα επόμενα τρίμηνα το ποσοστό των NPFs (είναι τα NPLs που ρυθμίζονται και βρίσκονται υπό επιτήρηση για 1 έτος) θα αυξάνεται και το ποσοστό των NPLs θα μειώνεται. Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η δημιουργία νέων NPLs αναμένεται στα ίδια επίπεδα με το δ'' τρίμηνο του 2015.

Σε ότι αφορά τη διαβούλευση με την Τράπεζα της Ελλάδος για τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρθηκε ότι σύντομα θα δοθούν στις τράπεζες οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν. Οι στόχοι θα είναι τόσο τριμηνιαίοι όσο και πιο μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξουν πέναλτι σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται αλλά στενή συνεργασία με την κεντρική τράπεζα όταν η αποτυχία επίτευξης των στόχων είναι συνεχής.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας, η Eurobank εστιάζει στην εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων στη διαχείριση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ενώ οι απομειώσεις δανείων εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν μέσα στο 2016.

Για τα capital controls, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας σημείωσε ότι η άρση τους αναμένεται αργότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και ο χρονικός ορίζοντας της άρσης σχετίζεται με την αλληλουχία θετικών εξελίξεων που θα φέρει η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αναφορικά με τις διεθνής δραστηριότητες του ομίλου, οι οποίες σημείωσαν θεαματική επιστροφή σε κερδοφορία, ο κ. Καραβίας επισήμανε ότι η στρατηγική της τράπεζας θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις προς την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ωστόσο δεν υπάρχει υποχρέωση αποχώρησης από συγκεκριμένες αγορές.