Τι έδειξαν τα πρακτικά της ΕΚΤ - Διχασμένοι οι κεντρικοί τραπεζίτες για το πρόγραμμα αγοράς ομoλόγων

Τι έδειξαν τα πρακτικά της ΕΚΤ - Διχασμένοι οι κεντρικοί τραπεζίτες για το πρόγραμμα αγοράς ομoλόγων

O προβληματισμός με το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της νόσου COVID-19 προκάλεσε μικρή υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης την Πέμπτη ενώ τα πρακτικά της συνεδρίασης του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι έτοιμοι να μειώσουν τις αγορές χρεογράφων του προγράμματος PEPP αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Τα ομόλογα της ζώνης του ευρώ ακολούθησαν την κίνηση των αμερικανικών Treasuries οι αποδόσεις των οποίων έπεσαν μετά την ανακοίνωση στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις.

Η πτώση των ομολογιακών αποδόσεων επηρεάστηκε και από τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Fed που επιβεβαίωσαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δε βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.  

Το 10ετες γερμανικό ομόλογο, χρεόγραφο αναφοράς στην ευρωζώνη έπεσε στο -0.33% με το αντίστοιχο ιταλικό να υποχωρεί στο 0,67%, διατηρώντας το spread μεταξύ των δύο στις 100 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ για τον Μάρτιο που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, οι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν για μια μικρότερη αύξηση στις αγορές ομολόγων και συμφώνησαν για μία εμπροσθοβαρή αύξηση αυτό το τρίμηνο υπό τον όρο να μειωθούν οι αγορές αργότερα εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Οι μηνιαίες αγορές της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ύψους 1,85 τρισ. ευρώ αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο τον Μάρτιο ώστε να σταθεροποιηθούν οι αποδόσεις που είχαν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα.

Η ΕΚΤ αύξησε τις αγορές κρατικών ομολόγων μετά την άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα που αύξησε το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη, απειλώντας την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο υπήρξε σκεπτικισμός για την αύξηση των αγορών ομολόγων καθώς μερικοί από τους αξιωματούχους θεώρησαν την άνοδο των αποδόσεων σημάδι της επερχόμενης οικονομικής ανάκαμψης.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε την Πέμπτη ότι πιθανώς να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν όλα τα πυρομαχικά του προγράμματος PEPP, το ποσό των 1,85 τρισ. ευρώ, αλλά αν το απαιτήσουν οι συνθήκες το οπλοστάσιο του προγράμματος μπορεί να αυξηθεί.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η έξαρση της πανδημίας μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη των οικονομιών της ευρωζώνης τους επόμενους μήνες, ωστόσο η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί όταν αρθούν τα απαγορευτικά.

Οι ανησυχίες για τους ρυθμούς εμβολιασμών, τις παραλαβές εμβολίων και τις επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρώπης έχουν ενταθεί μετά την παραδοχή από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων οτι το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με σπάνιες εγκεφαλικές θρομβώσεις.

Με το συγκεκριμένο εμβόλιο σημαντικό κρίκο στο πρόγραμμα εμβολιασμών της Ευρώπης, οι ανησυχίες συμπίπτουν με ένα νέο κύμα της πανδημίας. Περιοχές της Ισπανίας αποφάσισαν σφιχτότερα lockdown την Τετάρτη ενώ και η καγκελάριος της Γερμανίας έδειξε προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,3% τον Μάρτιο, συνεχίζοντας την επιτάχυνση του η οποία εκτιμάται ότι θα είναι παροδική αλλά θα τον φέρει κοντά στο στόχο του 2% της ΕΚΤ αργότερα φέτος.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού ενδεχομένως να υπερβεί τον στόχο της έως το τέλος της χρονιάς αλλά θα το παραβλέψει καθώς εκτιμά ότι η άνοδος του θα αποδειχτεί παροδική.

«Ολα τα μέλη του συμβουλίου συναίνεσαν στην πρόταση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Philip Lane θεωρώντας οτι το συνολικό ποσό του προγραμματος PEPP δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση στις τρέχουσες συνθήκες και ότι ο ρυθμός των αγορών ομολόγων μπορεί να μειωθεί μελλοντικά», ανέφεραν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 11ης Μαρτίου.

«Τονίστηκε ότι η ευελιξία του προγράμματος PEPP είναι συμμετρική που σημαίνει ότι ο ρυθμός αγορών μπορεί να αυξηθεί και να μειωθεί ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά».

Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τον ρυθμό αγορών τον Ιούνιο. Μερικοί από τους κεντρικούς τραπεζίτες, όπως ο Klaas Knot της Ολλανδίας και ο αυστριακός Robert Holzmann, έχουν ήδη εκφράσει την προτίμηση τους για μείωση των αγορών από το τρίτο τρίμηνο όταν οι ρυθμοί εμβολιασμών θα έχουν επιταχυνθεί και η πανδημία θα έχει υποχωρήσει.

Η επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ θα λάβει χώρα στις 22 Απριλίου.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου έδειξαν ένα ρήγμα στις απόψεις των συμμετεχόντων όσον αφορά στην πρόσφατη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν ότι η άνοδος ήταν πρόωρη αλλά μερικοί εκτίμησαν οτι δεν ήταν σημαντική και οτι απεικόνιζε καλύτερες προοπτικές για τον πληθωρισμό όπως και ότι το κόστος δανεισμού παραμένει πολύ χαμηλό.

«Το επιχείρημα ήταν οτι τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια δεν είναι αναγκαστικά λόγος ανησυχίας και δεν θα πρέπει να πυροδοτήσουν παρέμβαση εφόσον απεικονίζουν βελτιωμένες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης» αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ.