Τη διακοπή της χρηματοδότησης της Τουρκίας ζητά ο Βαυαρός πρωθυπουργός

Τη διακοπή της χρηματοδότησης της Τουρκίας ζητά ο Βαυαρός πρωθυπουργός

Την διακοπή της χρηματοδότησης της Τουρκίας στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί ο χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας και εταίρος της Angela Merkel, Horst Seehofer.

Δεν περνάει ούτε μια εβδομάδα χωρίς μια νέα πρόκληση από την Άγκυρα, δηλώνει ο κ. Seehofer στις εφημερίδες του Ομίλου Funke και τονίζει ότι «οι πληρωμές για την προετοιμασία της ένταξης στην Ε.Ε. πρέπει να σταματήσουν άμεσα» και τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει σχεδιαστεί να εκταμιευθούν ως το τέλος της δεκαετίας από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό να μην δοθούν στην Άγκυρα.

«Με δεδομένη τη συμπεριφορά του Erdogan, γιατί να του δίνουμε ακόμη χρήματα;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ξεκάθαρα ο Seehofer στη συνέντευξή του, όπου τόνισε ότι δεν περνά ούτε εβδομάδα χωρίς να υπάρξει μια νέα πρόκληση από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας.

Η δήλωση αυτή αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της επιδείνωσης των σχέσεων Βερολίνου και Άγκυρας, που πρακτικά ξεκίνησε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία, εκτός των άλλων, οδήγησε και τη συνήθως μετριοπαθή καγκελάριο, η οποία έχει συναντηθεί πολλάκις με τον Erdogan και έχει προσπαθήσει να τηρήσει χαμηλούς τόνους, να παραδεχθεί ότι αλλάζει η γερμανική στρατηγική έναντι της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε καλέσει τους συμπατριώτες του που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία να ρίξουν «μαύρο» στις επικείμενες εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και στα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και στην Αριστερά και τους Πράσινους, κάνοντας λόγο για «εχθρούς της Τουρκίας» και προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Merkel.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο χριστιανοκοινωνιστής εταίρος της Merkel δεν είναι η πρώτη φορά που τάσσεται υπέρ της διακοπής της χρηματοδότησης της Τουρκίας απ/ό τη Γερμανία και την Ε.Ε., όμως μέχρι σήμερα οι προτάσεις του δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο γερμανός επίτροπος στην ΕΕ και χριστιανοδημοκράτης Guenter Oettinger, είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης χορήγησης κονδυλίων στην Άγκυρα για το προσφυγικό.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της CSU ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται τη χώρα του και την Ε.Ε. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ξεκάθαρη στάση που τηρεί ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ο οποίος «δεν σκύβει μπροστά στον Tayip Erdogan». Πρόσφατα, ο Gabriel είχε καταγγείλει ότι η σύζυγός του δέχεται απειλητικά μηνύματα στο Διαδίκτυο από Τούρκους, ενώ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ όσο την κυβερνά ο Erdogan

Φωτογραφία από Wikimedia Commons