Τη Δευτέρα η δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Ελλάδας στον Λίβανο

Τη Δευτέρα η δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Ελλάδας στον Λίβανο

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, που προσέφεραν αφιλοκερδώς προϊόντα πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό, αλλά και δομικά υλικά, ολοκληρώθηκε η φόρτωση του αρματαγωγού ΙΚΑΡΙΑ με την ανθρωπιστική βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης προς τον λαό του Λιβάνου, που θα αποπλεύσει τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου από το ναύσταθμο Σαλαμίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως γνωστοποιεί, περισσότερες από 500 παλέτες, με εκατοντάδες τόνους προϊόντων, από τουλάχιστον 60 ελληνικές επιχειρήσεις συγκεντρώθηκαν σε λιγότερο από 15 ημέρες από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συνεχίσει η χώρα μας να στέκεται αλληλέγγυα στην τετραπλή, οικονομική, πολιτική, προσφυγική και κοινωνική κρίση που υφίσταται ο Λίβανος. Στο φορτίο αυτό, όπως αναφέρεται, "περιλαμβάνονται και προϊόντα που συγκέντρωσε η πρεσβεία του Λιβάνου στη χώρα μας, ο Ελληνο-λιβανικός σύνδεσμος, καθώς και κοινωνικές ομάδες όπως το ΠΑΜΕ που έδειξαν άμεσα ενδιαφέρον να συμβάλουν". 

Περαιτέρω, επισημαίνεται πως την ευθύνη υλοποίησης της δράσης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, έχει αναλάβει η γενική διεύθυνση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) υπό την εποπτεία του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζουν η πρεσβεία Λιβάνου στην Αθήνα και η πρεσβεία μας στη Βηρυτό. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η συνεργασία με το ΓΕΝ και το ΓΕΕΘΑ "που εν μέσω ιδιαίτερων συνθηκών για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αναλαμβάνει τη μεταφορά των εκατοντάδων τόνων από προϊόντα που συγκεντρώθηκαν".

Λίγες μέρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη με μηχανέλαιο και ελαστικά στο λιμάνι της Βηρυτού την προηγούμενη Πέμπτη και ένα μήνα μετά την πρωτοφανή θανατηφόρο έκρηξη που έπληξε την πρωτεύουσα του Λιβάνου στις 4 Αυγούστου, η χώρα μας ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αρχών του Λιβάνου, προχωρά στη δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας την ερχόμενη Δευτέρα.

Η μεταφορά του δεύτερου κύματος αλληλεγγύης της Ελλάδας προς το Λίβανο θα υλοποιηθεί μέσω του αρματαγωγού ΙΚΑΡΙΑ και θα παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, ειδικές μονάδες των οποίων παραλαμβάνουν, συντονίζουν και διανέμουν την ανθρωπιστική βοήθεια στον τελικό αποδέκτη.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η χώρα μας ανταποκρίθηκε άμεσα, 18 ώρες μετά την έκρηξη, στην ανακούφιση της κρίσης με αποστολή ομάδας ΕΜΑΚ (αποτελούμενης από 12 διασώστες), δύο υποστηρικτικών οχημάτων, καθώς και μεταφορά ιατρικού προσωπικού και τεσσάρων τόνων φαρμακευτικού υλικού με το αρματαγωγό "ΙΚΑΡΙΑ", ανταποκρινόμενη στο αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για αρωγή στη μεταφορά ανθρωπιστικού της υλικού προς τη Βηρυτό.

Καταληκτικά, επισημαίνεται πως η ελληνική συμπαράσταση προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου ανεδείχθη επίσης από την άμεση επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη, λίγες ώρες μετά την καταστροφική έκρηξη, καθώς και τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη διεθνή τηλεδιάσκεψη δωρητών για τον Λίβανο.