Τι δείχνει το Χρηματιστήριο του… Thanksgiving Dinner στις ΗΠΑ

Τι δείχνει το Χρηματιστήριο του… Thanksgiving Dinner στις ΗΠΑ

Η Ημέρα των Ευχαριστιών, η γνωστή και ως Thanksgiving Day που εορτάζεται κάθε χρόνο την 4η Πέμπτη του Νοεμβρίου  είναι μια από τη μεγαλύτερες εορτές στη Βόρεια Αμερική. Έχει μια βαθιά ιστορία που ξεκινάει κατ’ άλλους στη Φλόριντα το 1565 και κατ’ άλλους στο Τέξας το 1598. Σαν επίσημη ετήσια εορτή θεσπίστηκε το 1789 από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον. Και έχει τόση σημασία, που το κόστος του δείπνου εκείνης της ημέρας αποτελεί σημείο αναφοράς για την κατάσταση της οικονομίας στις ΗΠΑ.

Το μενού του Thanksgiving Dinner, που στηρίζεται κατά βάση στην ψητή γαλοπούλα και διάφορα συνοδευτικά, παρακολουθείται σαν κέντρο κόστους από το American Farm Bureau Federation (AFBF) ήδη από το 1986 σε ετήσια βάση. Το κόστος του Δείπνου της Ημέρας των Ευχαριστιών, αποτελεί για τον μέσο Αμερικανό πολίτη ένα ασφαλές κριτήριο για την πορεία του κόστους της ζωής και για τη δυνατότητα των νοικοκυριών να ανταποκριθούν σε αυτό.

Φέτος το κόστος ενός οικογενειακού δείπνου των 10 ατόμων, για την Ημέρα των Ευχαριστιών, βρίσκεται στα $53,31. Καταγράφοντας έτσι μια αύξηση της τάξης του 14% από το κόστος του ίδιου μενού του 2020, που έφτανε στα $46,90. Με τις αυξήσεις στα υλικά να κυμαίνονται από 11% έως 24%.

Το κόστος αυτό, αποτελεί το υψηλότερο από το 1986, σύμφωνα με το AFBF και έρχεται σαν αποτέλεσμα του υψηλότερου πληθωρισμού της τελευταίας 31ετίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, η αύξηση του διατροφικού κόστους στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί κατά 5,4%. Και κατά 11,9% όσον αφορά τις τιμές του κρέατος, των πουλερικών, των ψαριών και των αυγών.

Η άνοδος των τιμών, δεν οφείλεται μόνο στην υπερβάλλουσα ζήτηση και στην επιστροφή στις προ covid καταναλωτικές συμπεριφορές, λόγω της αίσθησης ότι οι ΗΠΑ εξέρχονται από την πανδημία, αλλά και στη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην έλλειψη εργατικού και υπαλληλικού προσωπικού, καθώς και στο υψηλότερο κόστος στη συσκευασία, στη μεταφορά και στην αποθήκευση των τροφίμων.

Στο ακόλουθο γράφημα βλέπουμε την πορεία του ονομαστικού κόστους του Δείπνου από το 1986 μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο των εργασιακών στατιστικών Bureau of Labor Statistics του AFBF, το κόστος του Thanksgiving Dinner είναι αισθητά χαμηλότερο απ’ ότι ήταν το 1986, αν υπολογιστεί με βάση τον μέσο όρο των ωρομίσθιων αμοιβών. Έτσι παρατηρούμε πως ενώ ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος έπρεπε να εργαστεί πάνω από τις 3 ώρες το 1986 και 2,5 ώρες το 2011, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο κόστος της αγοράς των υλικών για το βραδινό μενού, σήμερα χρειάζεται να εργαστεί μόλις 2 ώρες. Κι αυτό διότι η μέση ωρομίσθια αμοιβή στις ΗΠΑ ανέρχεται στα $26,26, οπότε απαιτούνται 2,03 ώρες εργασίας. Η πτωτική πορεία του κόστους του Thanksgiving Dinner σε σχέση με την ωρομίσθια αμοιβή απεικονίζεται στο ακόλουθο γράφημα.

Το Χρηματιστήριο του Δείπνου της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, μας δείχνει αυτό, που συνειδητοποιούμε και στον ευρύτερο χώρο της πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή ότι ο πληθωρισμός είναι εδώ, αλλά παρούσα είναι και η αποτελεσματικότητα της αμερικανικής παραγωγής.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.