Τι δείχνει η κατάρρευση σε Ελλάδα - Ευρωζώνη τον Απρίλιο
Οικονομικό κλίμα - Μεταποίηση

Τι δείχνει η κατάρρευση σε Ελλάδα - Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Νέα ισχυρή υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Απρίλιο, ενώ για το ίδιο διάστημα ο μεταποιητικός τομέας βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999, αποτυπώνοντας τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού και στην Ελλάδα. Κατέρρευσε η μεταποιητική δραστηριότητα και στην  Ευρωζώνη, με τα στοιχεία να αποτυπώνουν τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ύφεση 5,5% το 2020 στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο υποχωρώντας στις 99,3 μονάδες, έναντι 109,4 μονάδων τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η επιδείνωση του δείκτη ήταν αναμενόμενη λόγω των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με την πανδημία, ενώ σημειώνεται ότι επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε όλους τους τομείς.

Εντονότερη είναι η υποχώρηση στις κατασκευές, στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο, με εξαίρεση τα τρόφιμα και ποτά όπου σημειώθηκε σημαντική άνοδος, ενώ ηπιότερη ήταν η υποχώρηση στη βιομηχανία.

Παράλληλα, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999 βρέθηκε ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα τον Απρίλιο, με την ζήτηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό να καταγράφει ισχυρή πτώση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Μarkit, ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ελλάδα τον Απρίλιο, που αφορά στην απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– διαμορφώθηκε στις 29.5 μονάδες, μειωμένος κατά 13 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο μήνα, όπου βρισκόταν στις 42,5 μονάδες.

Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 21 ετών, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στις συνέπειες των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ συνοδεύτηκε κι από τον ταχύτερο ρυθμό απολύσεων εργαζομένων στα χρόνια που συγκεντρώνονται τα αντίστοιχα στοιχεία.

Τα επίπεδα της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κατέγραψαν σημαντική πτώση και διαμορφώθηκαν σε επίπεδα του Ιουλίου του 2015, ενώ μείωση κατέγραψαν και οι τιμές χρέωσης τόσο από μέρους των προμηθευτών όσο και από μέρους των κατασκευαστών, σε μία προσπάθεια διατήρησης της πελατείας τους.

Ευρωζώνη: Κατέρρευσε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Απρίλιο

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέρρευσε τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις για να σταματήσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού οδήγησαν στο κλείσιμο εργοστασίων και στην παραμονή των καταναλωτών στα σπίτια τους.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα της εταιρείας μειώθηκε στις 33,4 μονάδες από 44,5 τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1997 που ξεκίνησε η έρευνα και πολύ κάτω από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και αύξησης της δραστηριότητας. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα βυθίστηκε στις 18,1 από τις 38,5 μονάδες. 

ΕΚΤ - Ευρωζώνη: Ύφεση 5,5% το 2020 και ανάπτυξη 4,3% το 2021 προβλέπουν αναλυτές

Ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης 5,5% φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ανάπτυξή της με ρυθμό 4,3% το 2021 και 1,7% το 2022 προβλέπουν οι αναλυτές στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB Survey of Professional Forecasters, SPF) για το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Οι νέες προβλέψεις των αναλυτών απέχουν αρκετά από αυτές που είχαν κάνει στην προηγούμενη έρευνα (του πρώτου τριμήνου), όταν ανέμεναν ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,1% φέτος και 1,2% και 1,4% το 2021 και το 2022, αντίστοιχα. Πάντως, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες των αναλυτών για την ανάπτυξη (για το 2024) διατηρήθηκαν σταθερές στο 1,4%.

Οι αναλυτές προβλέπουν τώρα έναν σημαντικά χαμηλότερο πληθωρισμό της Ευρωζώνης για φέτος. Συγκεκριμένα, προβλέπουν πληθωρισμό (Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) μόλις 0,4% για το 2020 έναντι 1,2% που ανέμεναν στην προηγούμενη έρευνα. Για το 2021 και το 2022 προβλέπουν αύξηση του πληθωρισμού στο 1,2% και περαιτέρω στο 1,4%, αντίστοιχα, με μία απόκλιση 0,2 και 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας, αντίστοιχα, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παρέμειναν σταθερές στο 1,7%.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη εκτιμάται, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι θα διαμορφωθεί στο 9,4% φέτος έναντι 7,5% στην προηγούμενη πρόβλεψη, για να μειωθεί στο 8,9% και περαιτέρω στο 8,4% το 2021 και το 2022, αντίστοιχα. Οι προσδοκίες για την ανεργία το 2024 αναθεωρήθηκαν ανοδικά, κατά 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας, στο 7,7%.

AP Photo/Petros Giannakouris