ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Bούλευμα για Δ. Λιγνάδη: Τι αναφέρει για το παρελθόν του – Τα αίτια της απόφασης

Τι αναφέρει για το παρελθόν του – Τα αίτια της απόφασης

Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε την ένσταση ακυρότητας της προδικασίας, περιγράφοντας τον Δημήτρη Λιγνάδη ως έναν άνθρωπο με μεθοδευμένη δράση για τουλάχιστον 30 έτη, με θύματα ανηλίκους και επικίνδυνο να τελέσει νέα αδικήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε την αίτηση που είχε καταθέσει ο σκηνοθέτης για ακύρωση της δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος του για βιασμό κατά συρροή καθώς και για ακύρωση του εντάλματος που εκδόθηκε για τη σύλληψή του.

«Επί σειρά ετών, τουλάχιστον από το έτος 1984, οπότε χρονολογείται σήμανση του για σχετιζόμενο με την γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου αδίκημα και έως το έτος 2015, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών, προσέγγισε ανήλικους και γενικά άτομα νεαρής ηλικίας, πέραν των κατονομαζόμενων την δικογραφία και πλήθος άλλων», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο βούλευμα.

Επιπροσθέτως οι δικαστές-μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών επισημαίνουν πως η «μεθοδευμένη δράση του» υποδεικνύει «σταθερή ροπή του προς την διάπραξη αυτού του είδους των εγκλημάτων, ως στοιχείο της προσωπικότητάς του».

Σημειώνεται πως τα μέλη του Συμβουλίου, με το βούλευμά τους, υιοθετούν πλήρως την εισαγγελική πρόταση επί της αίτησης Λιγνάδη και αποφαίνονται ότι:

  • Ο κατηγορούμενος δεν έχει δικαίωμα από το νόμο να ασκήσει προσφυγή κατά του εντάλματος σύλληψης του
  • Ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη από τη Δικαιοσύνη καθώς υπάρχουν στοιχεία για έκνομη δράση του από το 1985, όταν έγινε η πρώτη καταγγελία σε βάρος του για ασέλγεια σε ανήλικο. Η έκνομη δράση του κατηγορούμενου συνεχίστηκε έκτοτε σε βάθος 30ετίας μέχρι και το 2015
  • Τα άλλοθι που προσκόμισε για να αποδείξει ότι δεν τέλεσε τους βιασμούς στους τόπους και τους χρόνους που κατηγορείται ότι τέλεσε δεν είναι ισχυρά, καθώς παρουσιάζουν χρονικά κενά.

Αξίζει να επισημανθεί πως στο βούλευμα και κυρίως στο σημείο που καταγράφεται η εισαγγελική πρόταση, παρουσιάζεται το σύνολο της δικογραφίας σε βάρος του Δ. Λιγνάδη.

Γίνεται μάλιστα αναλυτική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ο κατηγορούμενος φέρεται να εντόπιζε ανήλικους με αφορμή τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες στο χώρο των θεάτρων ή ως διδάσκων θεατρική αγωγή σε σχολεία και εργαστήρια ή από φιλικούς κύκλους, «ακόμη και τυχαία σε διάφορες περιοχές των Αθηνών, που σύχναζαν ανήλικοι και νέοι και υποσχόμενος να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν στον καλλιτεχνικό χώρο, τελούσε σε βάρος τους αδικήματα σχετιζόμενα με την γενετήσια ελευθερία τους, είτε με την άσκηση βίας, ακόμη και με την περιαγωγή του σε κατάσταση αναισθησίας και ανικανότητας για αντίσταση με τη χρήση ουσιών, είτε και χωρίς βία, εκμεταλλευόμενος όμως ακριβώς την ανηλικότητα και το νεαρό της ηλικίας των θυμάτων, καθώς και τις θέσεις που κατά καιρούς κατείχε, αλλά και εν γένει το status quo του».

 Αλ. Κούγιας: Στημένη η υπόθεση Λιγνάδη

 Yπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα στημένη χαρακτήρισε την υπόθεση Λιγνάδη ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο πελάτης του θα δικαιωθεί στο ακροατήριο. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Κούγιας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ, επεσήμανε ότι επισήμανε πως πέρα από δυο επίσημες καταγγελίες, δεν υπάρχει κάτι άλλο εναντίον του ενώ απέδωσε την υπόθεση σε εσωτερικές διαμάχες στον χώρο των ηθοποιών: «Είναι στημένη υπόθεση. Οι δικηγόροι του ΣΕΗ είναι και δικηγόροι των καταγγελιών. Πρόκειται για μια εσωτερική διαμάχη που ξέφυγε. Αν βρείτε κάτι άλλο, διαψεύστε μας» είπε.

«Μιλήσαμε χθες το απόγευμα με τον κ. Λιγνάδη στις 6, λίγη ώρα μετά το τέλος της διαδικασίας μεταγωγής στις φυλακές Τρίπολης. Ήταν ψύχραιμος ήρεμος και βέβαιος πως θα αποδειχθεί η αθωότητά του. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μένα» είπε. 

Αναφέρθηκε επίσης στα στοιχεία της δικογραφίας λέγοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει, δεν υπάρχει αντικειμενική προσέγγιση που να αποδεικνύει πως ο Λιγνάδης είναι παιδόφιλος. Η υπεράσπιση Λιγνάδη βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, αεροπορικά εισιτήρια, vouchers ξενοδοχείων κλπ, πέρα από τις μαρτυρικές καταθέσεις» πρόσθεσε. 

Για την εξέλιξη της υπόθεση ο κ. Κούγιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πελάτης του θα αθωωθεί το ακροατήριο ενώ δήλωσε ότι η απόφαση προφυλάκισή του μπορεί να ανατραπεί σε λίγες ημέρες ή λίγους μήνες.