Τι αλλαγές φέρνει η άφιξη των εμβολίων της Johnson & Johnson

Τι αλλαγές φέρνει η άφιξη των εμβολίων της Johnson & Johnson

Η προσθήκη των πρώτων 33.600 δόσεων από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson την Τετάρτη 14/4, στην φαρέτρα, εγκαινιάζει την νέα εποχή στο πρόγραμμα εμβολιασμών, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της επιχείρησης «Ελευθερία» καθώς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.212.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 1.468.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 14% και 743.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7%.

Με τις επόμενες παραδόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson να αγγίζουν μέχρι τον Ιούνιο τα 1,3 εκατ. δόσεις, μπορούν μέσα στο προσεχές διάστημα να ξεκλειδώσουν κι άλλες ηλικιακές κατηγορίες, μαζί με την πολυπληθή ομάδα των ευπαθών ασθενών Β, ώστε να ολοκληρωθεί το πρώτο τείχος ανοσίας πριν το καλοκαίρι. Το Liberal.gr καταγράφει τα πλεονεκτήματα του νέου εμβολίου και απαντά στις εύλογες ερωτήσεις για το πως αυτά επηρεάζουν την πρόοδο των εμβολιασμών και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Πόσα εμβόλια της Johnson & Johnson θα παραλάβουμε;

Την Τετάρτη 14/4 επαναλαμβάνουμε τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19/4. Μέσα στον Απρίλιο θα παραλάβουμε άλλες 37.200 δόσεις (στο σύνολο 70.800 δόσεις), ενώ το Μάιο θα ακολουθήσουν άλλες 300.000 δόσεις και τον Ιούνιο θα έρθουν άλλες 960.000 δόσεις, δηλαδή στο σύνολο 1,33 εκατ. δόσεις, που αντιστοιχούν σε ισάριθμους εμβολιασμούς.

Πού θα γίνεται το μονοδοσικό εμβόλιο;

Αρχικά το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα γίνεται στα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα καθώς οι πρώτες παρτίδες που θα παραλάβει η χώρα μας είναι μικρές. Όταν όμως θα έρθουν οι μεγαλύτερες παραδόσεις, ο επικεφαλής της διαχείρισης του προγράμματος Μάριος Θεμιστοκλέους εκτιμά ότι μπορεί να διανεμηθεί σε ιδιώτες γιατρούς, πολυϊατρεία, ακόμη και στα φαρμακεία, ώστε να αυξηθούν πολύ τα «σημεία» διενέργειας εμβολιασμών. Τις επόμενες ημέρες ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί αυτό το πλάνο της ενσωμάτωσης κι άλλων «σημείων» εμβολιασμού σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τι αλλάζουν όλα αυτά στο πλάνο των εμβολιασμών;

Η διανομή του εμβολίου της Johnson & Johnson και σε άλλα «σημεία», θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων στην επικράτεια ενώ θα απλουστεύσει και τις διαδικασίες για τον εμβολιασμό. Παράλληλα το ότι δεν απαιτείται αναμνηστική δόση συνεπάγεται μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη και ταχύτερη επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, που αποτελεί τον στόχο και το τελικό «διαβατήριο» για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ποιοι θα το κάνουν;

Από το Σάββατο 10/4 όλοι οι πολίτες θα μπορούν να «βλέπουν» όλα τα εμβόλια, οπότε όταν ενσωματωθούν οι μεγάλες παρτίδες του εμβολίου της Johnson & Johnson στο σύστημα, δικαιούχοι θα είναι όλοι εκείνοι για τους οποίους θα έχει ανοίξει στην πλατφόρμα η ηλικιακή τους ομάδα. Ας δούμε για ποιους εκκρεμεί άνοιγμα:

Την επόμενη Παρασκευή 16 Απριλίου μέχρι και τη Δευτέρα 19 Απριλίου, ανοίγει σταδιακά η ομάδα των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, (ομάδα ευπαθών Β) έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ασθενείς των ηλικιών από 18-59 ετών. Σειρά πρώτοι θα πάρουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που αριθμούν περίπου 800.000 άτομα. Την Τετάρτη 21/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 55-59 ετών. Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 50-54 ετών.

Ποιες χώρες θα παραλάβουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson;

Πριν την Ελλάδα παρέλαβαν ήδη την πρώτη τους παρτίδα του μονοδοσικού εμβολίου το Βέλγιο και η Ισπανία, ενώ μεγάλες παραδόσεις αναμένουν και η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία καθώς κι άλλες χώρες της ΕΕ.  

Τι είναι το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson ανήκει στην κατηγορία των εμβολίων που χρησιμοποιούν ιικό φορέα. Για την ανάπτυξη του χρησιμοποιήθηκαν αδενοϊοί που δεν προκαλούν νόσηση στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν οι ανθρώπινοι αδενοϊοί 6 και 26 σαν «οχήματα», αφού υπέστησαν μια τροποποίηση στο DNA τους. Στο πλαίσιο αυτής της τροποποίησης ένα κομμάτι του γονιδιώματος των αδενοϊών αντικαταστάθηκε με την γενετική πληροφορία για τη σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας του ιού SARS-CoV-2.Μόλις το εμβόλιο χορηγηθεί στον άνθρωπο, οι αδενοϊοί που περιέχει, μολύνουν τα κύτταρα του ξενιστή, δηλαδή του ανθρώπου. Ακολούθως, τα τελευταία «διαβάζουν» τη γενετική πληροφορία για την πρωτεΐνη ακίδα, παράγουν την πρωτεΐνη και την παρουσιάζουν στην επιφάνειά τους. Τότε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εντοπίζουν την πρωτεΐνη ακίδα και αρχίζουν την παραγωγή αντισωμάτων γι’ αυτή. Τα αντισώματα αυτά μπορούν να προστατεύσουν το εμβολιασμένο άτομο σε μία μελλοντική έκθεσή του στον ιό SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα με την παραγωγή αντισωμάτων όλα τα εμβόλια ενεργοποιούν την παραγωγή των Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία προσφέρουν επιπλέον προστασία μέσω της κυτταρικής μνήμης. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι το εμβόλιο J & J είναι παρόμοιας τεχνολογίας με το εμβόλιο της AstraZeneca, μόνο που χρησιμοποιεί δύο ανθρώπινους αδενοϊούς, τον αδενοϊό 6 και τον αδενοϊό 26, ενώ το εμβόλιο της ΑΖ χρησιμοποιεί αδενοϊό χιμπατζή.