Θυγατρική γερμανικής εταιρείας πίσω από την κατασκευή του τουρκικού Bayraktar

Θυγατρική γερμανικής εταιρείας πίσω από την κατασκευή του τουρκικού Bayraktar

Θυγατρική της γερμανικής εταιρείας όπλων Hensoldt βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του τουρκικού επιθετικού drone Bayraktar TB2, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο ρεπορτάζ του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF.

Τα επιθετικά drones χρησιμοποιούν ειδικά συστήματα εντοπισμού του στόχου, τα οποία θεωρούνται ως το «μάτι» του όπλου. Ένα από αυτά τα συστήματα κατασκευάζεται από τη νοτιοαφρικανική θυγατρική της Hensoldt, η οποία παρουσιάζεται ως κορυφαίος προμηθευτής συστημάτων στρατιωτικής αναγνώρισης.

Το τουρκικό drone Bayraktar χρησιμοποιήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν στον πρόσφατο πόλεμο με την Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Κατέστρεψε 900 στόχους στην Αρμενία και προκάλεσε ζημίες ύψους 2 δισ. δολαρίων. Έκτοτε έχουν εκτιναχθεί οι πωλήσεις του, με εννέα χώρες σε όλο τον κόσμο να το χρησιμοποιούν ήδη και άλλες 11 να θέλουν να το αγοράσουν.

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο σε αυτήν την τεχνολογία. Καμία ανθρώπινη δύναμη δεν θα μπορέσει να μας εμποδίσει», είχε δηλώσει κατά την παρουσίαση του drone ο τεχνικός διευθυντής της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας Baykar.

«Εξασφαλίζονται κέρδη από πολεμικές συγκρούσεις», σημειώνει από την πλευρά του, ο ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο, Αντρέας Σούλερ. «Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γερμανική Εξωτερική Πολιτική». Χωρίς την Τεχνολογία της Hensoldt, το τουρκικό drone δεν θα μπορούσε καν να λειτουργήσει.

«Πρέπει επειγόντως να σταματήσουμε τη χρήση της γερμανικής τεχνολογίας σε αποστολές drones που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει ο Σούλερ.

Για παράδειγμα, η χρήση drones από τον τουρκικό στρατό εναντίον Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ ήταν αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Στις 17 Αυγούστου 2021, επίθεση των τουρκικών drones σε νοσοκομείο κατέληξε σε οκτώ νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.

Η συνεργασία της γερμανικής Hensoldt με την τουρκική Baykar ξεκίνησε το 2020, όταν η καναδική κυβέρνηση έθεσε τέλος στην προμήθεια συστημάτων αναγνώρισης από τον Καναδά, μετά τη χρήση των drones στη σύγκρουση στο Καραμπάχ.

Ο Σούλερ καλεί τη νέα Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία έχει υποσχεθεί να περιορίσει τις εξαγωγές όπλων, να απαγορεύσει τέτοιες συναλλαγές. 

«Η κυβέρνηση έχει πλέον την ευκαιρία να τερματίσει τις δυνατότητες παράκαμψης των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών για τις εξαγωγές μέσω ενός νέου νόμου για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων», σημειώνει.