«Θράσος Ερντογάν να υπόσχεται μοίρασμα από τις παράνομες έρευνες»
Λευκωσία

«Θράσος Ερντογάν να υπόσχεται μοίρασμα από τις παράνομες έρευνες»

Για θράσος εκ μέρους του Ερντογάν έκανε λόγοΒ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τηςΒ Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι θα μοιραστούν ισομερώς τα κέρδη από τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Μου είναι αδιανόητο να αντιληφθώ πώς μετά από τέτοια κλοπή είναι φιλεύσπλαχνος για να δώσει τα μισά στον ιδιοκτήτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ρ/σΒ ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Κούσιος χαρακτήρισε τηνΒ ΤουρκίαΒ «πειρατή της ανατολικής Μεσογείου» σημειώνοντας ότι «παρά τις αντιδράσεις τόσο της ΕΕ όσο και πολλών χωρών συνεχίζει δυστυχώς την πολιτική των κανονιοφόρων». «Πιστεύω ότι σε κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή της διεθνούς κοινότητας από το να αντιδράσει» τόνισε ο κ. Κούσιος.

Όσον αφορά το αν θεωρεί πιθανό να κάνει γεωτρήσεις σε Κρήτη και Καστελόριζο η Τουρκία, ο κ. Κούσιος επισήμανε ότι «δεν θέλουμε να υπάρχει κλιμάκωση της έντασης αλλά αυτό δεν εξαρτάται από την Αθήνα και τη Λευκώσία. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας. Απευχόμαστε να δούμε αρνητικές εξελίξεις στο θέμα γιατί θα είναι κάτι που θα κλιμακώσει την ένταση που ήδη υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, αναφερόμενος στην παρουσία του Γιαβούζ ανοιχτά της Λεμεσού στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η Λευκωσία έχει αντιδράσει στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και έχει προβεί σε διπλωματικά διαβήματα.Β Σε πλήρη συνεργασία με την Αθήνα προχωρούμε σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες όχι μόνο για τις έκνομες ενέργιες στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκίςα-Λιβύης», κατέληξε.