7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Θωμαΐδης για λύματα: Επιθετική αύξηση του ιικού φορτίου την τελευταία εβδομάδα

Θωμαΐδης για λύματα: Επιθετική αύξηση του ιικού φορτίου την τελευταία εβδομάδα
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

«Επιθετική» χαρακτηρίζει την αύξηση του ιικού φορτίου των λυμάτων που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημίας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Εδώ και ένα μήνα παρατηρείται αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα η αύξηση είναι επιθετική», τόνισε.

Όπως εξήγησε, η συγκέντρωση που παρατηρείται σήμερα είναι αποτέλεσμα των κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί πριν από περίπου πέντε ήμερες.

Ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι ανάλογη συγκέντρωση του ιού υπήρχε στα λύματα την περίοδο τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο τότε η αύξηση ήταν πιο ομαλή.

Παράλληλα επισήμανε ότι το φαινόμενο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα. «Δεν το περιμέναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι για να περιοριστεί η διασπορά χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και η ιχνηλάτηση.

Τέλος, ο κ. Θωμαΐδης έκανε γνωστό ότι είχε προταθεί να γίνονται μετρήσεις στα λύματα και στα νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο, όπως είπε, δεν προχώρησε το συγκεκριμένο σχέδιο καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία λέει οι μετρήσεις να γίνονται σε μεγάλες πόλεις.