Θετικός ο απολογισμός από τη Σύνοδο Κορυφής στο θέμα διανομής των εμβολίων
Σ. Κουρτς

Θετικός ο απολογισμός από τη Σύνοδο Κορυφής στο θέμα διανομής των εμβολίων

Αν και το ζήτημα της διανομής εμβολίων δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, συζητήθηκε για ώρες, και το αποτέλεσμα - μια συμφωνία για μία αλληλέγγυα διανομή των εμβολίων - είναι πολύ καλό, σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτς, ο οποίος αναμένει ότι η Αυστρία θα επωφεληθεί από μια νέα ανακατανομή, παρόλο που οι εκπρόσωποι άλλων χωρών της ΕΕ έχουν ήδη απορρίψει το αυστριακό αίτημα για πρόσθετες δόσεις.

Όπως τόνισε το μεσημέρι στη Βιέννη σε συνέντευξη Τύπου ο Σεμπάστιαν Κουρτς, το ένα τρίτο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ τάχθηκαν με έμφαση υπέρ μιας δικαιότερης διανομής, και επίσης, είναι "επιτέλους" δυνατό να διεξάγονται πλέον οι διαπραγματεύσεις όχι σε επίπεδο αξιωματούχων, "αλλά σε επίπεδο των πρεσβευτών των χωρών στην ΕΕ, καθώς αυτοί δεσμεύονται από τις οδηγίες των αντίστοιχων κυβερνήσεων".

Κατά την άποψή του, στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, απαιτείται συμβιβασμός επειδή η ΕΕ βασίζεται στην αρχή της ομοφωνίας, "και είναι πολύ ωραίο που πολλοί άνθρωποι μίλησαν υπέρ της αλληλεγγύης, όπως επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία, διότι η ΕΕ υποσχέθηκε ότι το 70% των ενηλίκων στην ΕΕ θα εμβολιαστούν έως το καλοκαίρι".

Ο καγκελάριος δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόγνωση για το πότε και πόσες δόσεις του εμβολίου αναμένει, έχοντας δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ότι η Αυστρία θα μπορούσε να λάβει επιπλέον 400.000 δόσεις μέχρι το καλοκαίρι.

Στη βάση όμως του μεγέθους του πληθυσμού της χώρας, μόνο 200.000 από αυτές τις δόσεις του εμβολίου των Biontech/Pfizer θα ήταν διαθέσιμες για την Αυστρία, παρατηρούν αναλυτές στη Βιέννη.

Σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι μια ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι η Βουλγαρία, η Λετονία και η Κροατία έχουν ειδικότερα πρόβλημα και πρέπει να βοηθηθούν, για την Αυστρία, ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοια διαπίστωση.

Τις αιτιάσεις του Αυστριακού καγκελάριου απέρριψε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι "έχουμε επίσης ελλείψεις, ο Κουρτς δεν θα λάβει ούτε μία επιπλέον δόση", ενώ ανάλογη είναι και η άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος χαρακτήρισε ως "ανεύθυνο" να χρεώνει κάποιος στην ΕΕ την ανικανότητα επί μέρους χωρών.

Όπως αναφέρεται από τον αυστριακό Τύπο, την κατ 'αρχήν τήρηση του αποφασισμένου τρόπου για τη διανομή του εμβολίου στα κράτη-μέλη, θέλει η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ η οποία φέρεται να δήλωσε ότι οι συμβάσεις προμήθειας "υπογράφηκαν από τα κράτη μέλη- και όχι από μερικούς ανόητους γραφειοκράτες", ταυτόχρονα, ωστόσο, η ίδια θέλει τώρα να "εφαρμοστούν μηχανισμοί αλληλεγγύης".

Πριν από τη χθεσινή έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε υπεραμυνθεί της έντονης κριτικής που ο ίδιος είχε ασκήσει πρόσφατα στην ακολουθούμενη από την ΕΕ πολιτική διανομής των εμβολίων κατά του κορονοϊού στα κράτη-μέλη της.

Όσον αφορά την "άνιση διανομή εμβολίων στην ΕΕ", ο ίδιος είχε τονίσει ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να προσφέρει σε όλους τους πολίτες εμβολιασμό έως το καλοκαίρι, και ότι "ένα αυξανόμενο χάσμα εντός της ΕΕ δεν μπορεί να είναι καλό".

Αρκετές ημέρες νωρίτερα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποιούσε ότι "η διανομή δεν γίνεται δίκαια, ανάλογα με τον πληθυσμό, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 21 Ιανουαρίου".

Ταυτόχρονα, είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν "ενδείξεις" για πρόσθετες "μυστικές" συμφωνίες σε ένα "παζάρι" μεταξύ επί μέρους χωρών-μελών της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών, και ότι υπάρχουν σχέδια για συνέχιση τους επόμενους μήνες της διαδικασίας μη διανομής εμβολίων ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού.

Αρχές της περασμένης εβδομάδας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας και της Τσεχίας --έχοντας νωρίτερα συντονιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους τους της Λετονίας και της Κροατίας-- είχαν ζητήσει να υπάρξει ένας "διορθωτικός μηχανισμός" στο θέμα της διανομής των εμβολίων κατά του κορονοϊού στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των έξι αυτών χωρών απευθυνόμενοι με επιστολή τους στην ηγεσία της ΕΕ, ασκούσαν κριτική στο γεγονός, όπως σημείωναν, ότι "η προμήθεια εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες σε μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πραγματοποιείται στην ίδια βάση".

Οι ίδιοι ζητούσαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στην ΕΕ σχετικά με τη δικαιότερη διανομή των εμβολίων, "διαφορετικά, το τρέχον σύστημα παραγγελιών θα δημιουργήσει και θα εμβαθύνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών μέχρι το καλοκαίρι", όπως προειδοποιούσαν.