Θετικό ξεκίνημα για ΔΕΗ και ΑΠΕ - Τι έδειξε ο Ιανουάριος για τους παραγωγούς ενέργειας

Θετικό ξεκίνημα για ΔΕΗ και ΑΠΕ - Τι έδειξε ο Ιανουάριος για τους παραγωγούς ενέργειας

Περιορισμό των ακραίων διακυμάνσεων κατά τη διάρκεια των αιχμών ζήτησης στην εγχώρια αγορά ρεύματος έδειξε ο Ιανουάριος. Στον τρίτο μήνα λειτουργίας του νέου μοντέλου καθορισμού των τιμών στην αγορά ενέργειας (Target Model) η μέση οριακή τιμή πώλησης της MWh έδειξε τάσης αποκλιμάκωσης, παρά την αύξηση της κατανάλωσης σε ρεύμα. 

Πιο συγκεκριμένα, η μέση οριακή τιμή ανά Μεγαβατοώρα (MWh) διαμορφώθηκε για τον Ιανουάριο στα 52,52 ευρώ έναντι 58,93 ευρώ τον Δεκέμβριο και 58,39 ευρώ τον Ιανουάριο του 2020, παρουσιάζοντας μείωση 10,05% και 10,8% σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο και τον περυσινό Δεκέμβριο. Παρόλα αυτά η παραγωγή ρεύματος ήταν αυξημένη, συγκεκριμένα στο σύνολο διαμορφώθηκε στις 5.109 GWh έναντί 4.840 και 4.901 GWh για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο 2020. Ως εκ τούτου το σύνολο της αξίας της αγοράς έκλεισε στα 298 εκατ. ευρώ. 

Το φυσικό αέριο είχε και πάλι δεσπόζουσα θέση στο μερίδιο αγοράς φθάνοντας το 38%, χαμηλότερα ωστόσο από τον Δεκέμβριο (42%) καθώς λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών ανεμολογικών συνθηκών οι ΑΠΕ έφθασαν το 28% (Δεκέμβριος 24%) στο σύνολο της κατανομής των παραγωγών ενέργειας.

Για τη ΔΕΗ το μίγμα παραγωγής ήταν εξαιρετικά ευνοϊκό, καθώς οι λιγνίτες περιορίστηκαν για ένα ακόμα μήνα αισθητά χαμηλότερα από το 15% (12%) ενώ τα υδροηλεκτρικά συνεισέφεραν το 13% της συνολικής παραγωγής ρεύματος της χώρας όταν το Δεκέμβριο ήταν μόλις στο 2%. Αν και είναι ακόμα νωρίς, με την επίδοση της αυτή η ΔΕΗ βρίσκεται εντός τροχιάς προβλέψεων για τις ανάγκες των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για το σύνολο της χρονιάς (13 εκατ. τόνοι). Στα καλά νέα για την ΔΕΗ είναι και η σημαντική μείωση του μεριδίου των εισαγωγών (10% από 15% τον Δεκέμβριο). 

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι μέσα στον Ιανουάριο σημειώθηκε σημαντική ανατιμητική κίνηση στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών φθάνοντας και τα 34 ευρώ ανά τόνο ενώ πρόσφατα η τιμή αναρριχήθηκε στα 39 ευρώ. Η ΔΕΗ έχει προαγοράσει κάποιες ποσότητες που καλύπτουν τη παραγωγή της για 1-2 μήνες ωστόσο οι υψηλές τιμές αναμένεται να ακυρώσουν την ωφέλεια από τον περιορισμό της χρήσης των λιγνιτικών εργοστασίων.

Η ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι έως τον Μάρτιο δεν θα προβεί σε μεταφορά του κόστους στην κατανάλωση, παρά το γεγονός ότι έχει την δυνατότητα μέσω της ρήτρας προσαρμογής τιμολογίων.  Ενδεχομένως οι αποφάσεις θα παρθούν τότε και θα εξαρτηθούν από το αν οι έντονες εξάρσεις και οι τιμές ρεκόρ διατηρούνται στην αγορά ρύπων.