Θετική η 13η Έκθεση Αξιολόγησης - Ο κίνδυνος του πληθωρισμού

Θετική η 13η Έκθεση Αξιολόγησης - Ο κίνδυνος του πληθωρισμού

Θετική είναι στα συμπεράσματά της για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας, η 13η Έκθεση Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις δύσκολες συνθήκες εν μέσω πανδημίας. Οι θεσμοί περιγράφουν την αξιόπιστη πορεία της χώρας μας και τη σημαντική πρόοδο που καταγράφει, ωστόσο επισημαίνουν πως χρειάζεται ενίσχυση των προσπαθειών σε τομείς όπως η πρωτοβάθμια περίθαλψη και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα προχώρησε σε σειρά βελτιώσεων αναφορικά με τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, την ολοκλήρωση της διοικητικής ανδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, καθώς και ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην έκθεση επαναλαμβάνεται  η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ το 2021 κατά 8,5%. Η οικονομία διατήρησε την αναπτυξιακή της δυναμική το τρίτο τρίμηνο του 2021 λόγω της αύξησης που παρατηρήθηκε στις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση. Ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Όμικρον θα επηρεάσει την ανάπτυξη, όμως αναμένεται να περιοριστεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Για το 2022 εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει (κατά 4,9%) υποστηριζόμενη κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Επίσης, ο τουρισμός προβλέπεται να ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών του 2020 ενώ και οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.  
 


Ποιες προσπάθειες πρέπει να γίνουν

Στην έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται, λόγω και της πανδημίας, σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στη δικαιοσύνη.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να υπάρξει επιτυχία στους συμφωνηθέντες στόχους για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου οδήγησε την αισθητή αύξηση του πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με ορίζοντα άμβλυνσης αργότερα το 2022, οπότε θα αρχίσει αποκλιμάκωση των τιμών.

Η υγειονομική κρίση αποτελεί έναν από τους βασικούς κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν μέτρα στήριξης και ενεργοποιηθούν κρατικές εγγυήσεις που παρέχονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αναφορικά με την παροχή επιδότησης στο ρεύμα, συστήνεται η στενή παρακολούθηση των ροών των επιδοτήσεων, ούτως ώστε να επαρκέσουν τα έσοδα που θα καλύψουν τις επιδοτήσεις και να μην υπάρξει έλλειμμα.