7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με στήριξη από τη Fed

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με στήριξη από τη Fed

Με κέρδη διαπραγματεύονται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η επενδυτική διάθεση εμφανίζεται ενισχυμένη έπειτα από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Fed Ρίτσαρντ Κλαρίντα, ο οποίος υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ενδεχόμενο άλμα του πληθωρισμού χωρίς να εκτροχιαστεί η οικονομία.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,13%, με ώθηση από τον τομέα ταξιδιών και αναψυχής που σημειώνει άνοδο 1%, ενώ σχεδόν όλοι οι κλάδοι του διαπραγματεύονται με θετικά πρόσημα.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,1% στις 15.476 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,26% κινούμενος στις 6.406 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ενισχύεται οριακά κατά 0,05% στις 7.043 μονάδες.

Παρόμοια πορεία ακολουθούν και οι δείκτες στην περιφέρεια, όπου στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,17% και κινείται στις 9.223 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB είναι ουσιαστικά αμετάβλητος στις 24.896 μονάδες.

Χθες, Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Fed, Ρίτσαρντ Κλαρίντα, δήλωσε πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είναι σε θέση να διαχειριστεί την αύξηση του πληθωρισμού, χωρίς να ασκήσει πίεση στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, κατευνάζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, επισήμανε στο CNBC ότι, ενώ η πορεία της οικονομικής ανάκαμψης είναι μέχρι τώρα ενθαρρυντική, είναι «πολύ νωρίς» για αλλαγή πολιτικής της Fed.

Στο μέτωπο των κρυπτονομισμάτων, η ομαλότητα δείχνει να έχει αποκατασταθεί, με το bitcoin να έχει ξεπεράσει ξανά τα 40.000 δολάρια, παρά το γεγονός ότι η Κίνα διατηρεί την αρνητική της στάση, καθώς η περιοχή της εσωτερικής Μογγολίας πρότεινε ποινές για εταιρείες και άτομα που εμπλέκονται με ψηφιακά νομίσματα.

Στις εταιρικές επιδόσεις, η μετοχή της Marks and Spencer ενισχύεται άνω του 5,5%, παρά το γεγονός ότι τα έσοδά της πραγματοποίησαν βουτιά 88% λόγω πανδημίας.

Η Softcat ενισχύεται πάνω από 4% αφότου προέβλεψε ετήσια κέρδη άνω των εκτιμήσεων, ενώ αντίθετα η British Land υποχωρεί κατά 1,2% καθώς ανακοίνωσε το τρίτο διαδοχικό έτος της με ζημιές.