Θετικά αποτελέσματα από το εμβόλιο της Moderna σε ενήλικες άνω των 50 ετών
Κορονοϊός

Θετικά αποτελέσματα από το εμβόλιο της Moderna σε ενήλικες άνω των 50 ετών

Το υπό ανάπτυξη εμβόλιο κορονοϊού της εταιρείας Moderna δημιούργησε υποσχόμενη ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους ασθενείς σε μια κλινική δοκιμή.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, η εταιρεία δοκίμασε το εμβόλιο σε 10 ενήλικες ηλικίας 56 έως 70 και 10 ηλικιωμένους ενήλικες ηλικίας 71 ετών και άνω, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κάθε συμμετέχων έλαβε δύο δόσεις των 100 μικρογραμμαρίων του εμβολίου σε διάστημα 28 ημερών.

Οι εθελοντές παρήγαγαν εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση της ανοσίας στον ιό και τα Τ-λεμφοκύτταρα, δήλωσε η Moderna στα αποτελέσματά της, τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί. Επιπλέον, τα αντισώματα που παρήχθησαν ήταν υψηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν σε άτομα που έχουν αναρρώσει από το Covid-19. 

Το εμβόλιο φαίνεται επίσης να είναι ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες, ανέφερε η εταιρεία. Μερικοί ασθενείς ανέφεραν κόπωση, ρίγη, πονοκεφάλους και πόνο στο σημείο της ένεσης, αν και η πλειονότητα των συμπτωμάτων εξαφανίστηκε εντός δύο ημερών, ανέφερε η εταιρεία. 

Στα τέλη Ιουλίου, η Moderna Inc. και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ξεκίνησαν τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για το εμβόλιο στην οποία μετέχουν 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ. Στην κλινική δοκιμή που πραγματοποιεί η εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη οι εθελοντές δεν θα γνωρίζουν εάν παίρνουν το πραγματικό πλάνο ή μια εικονική έκδοση. 

H Moderna έχει λάβει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του εμβολίου της κατά της Covid-19.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth