Σε πλήρη επιφυλακή οι ελληνικές αρχές- Δύο ύποπτα κρούσματα σε Χαλκιδική και Σέρρες
Κορονοϊός

Σε πλήρη επιφυλακή οι ελληνικές αρχές- Δύο ύποπτα κρούσματα σε Χαλκιδική και Σέρρες

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές μετά το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, αν και η 38χρονη ασθενής που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ είναι απύρετη. Την ίδια στιγμή εντείνεται η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο από την εξάπλωση των κρουσμάτων εκτός Κίνας. Τα κρούσματα στην Ιταλία έχουν ξεπεράσει τα 400 ενώ σήμερα εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Ρουμανία, Δανία και Εσθονία μεγαλώνοντας την λίστα των χωρών με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Ήδη, μετά τον εντοπισμό όσων ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη γυναίκα - η οποία προσβλήθηκε από τον ιό στο ταξίδι της στο Μιλάνο και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ - προχώρησαν σε απολύμανση του δημαρχείου Θεσσαλονίκης και έκλεισαν το σχολείο του παιδιού της.

Συγκεκριμένα, οι αρχές ενημέρωσαν τους γονείς των μαθητών ότι για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει κλειστό το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Μαλακοπής, όπου φοιτά το παιδί της 38χρονης γυναίκας, ώστε να γίνει η απαραίτητη απολύμανση. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι oι γονείς ενημερώθηκαν για την συγκεκριμένη εξέλιξη με SMS που απέστειλε η διεύθυνση του σχολείου.

Η απόφαση για το κλείσιμο του σχολείου εναρμονίζεται με τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που προβλέπει έκτακτα μέτρα στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού.

Παράλληλα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ Ανδρέας Μεντής δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι μέχρι το μεσημέρι περιμένουμε τα αποτελέσματα για 5 δείγματα, σχετικά με τον κορονοϊό. «Σήμερα είδαμε μία μικρή αύξηση των δειγμάτων αλλά όχι κάτι τόσο συνταρακτικό. Θα δούμε και τις επόμενες ημέρες», είπε ο κ. Μεντής, ενώ εξήγησε ότι δεν πρόκειται για δείγματα από τη Θεσσαλονίκη καθώς η πόλη έχει το δικό της εργαστήριο στο Αριστοτέλειο.

«Συνήθως έχουμε από την Αθήνα και τη Νότια Ελλάδα» πρόσθεσε και εξήγησε ότι «θεωρητικά είναι από ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει, αλλά δεν έχουμε το πλήρες ιστορικό. Ωστόσο τα δείγματα έχουν έρθει με την έγκριση του ΕΟΔΥ κι έτσι μας έρχονται ως ύποπτα. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερα και περιμένουμε άλλο ένα, έως το μεσημέρι θα έχουμε αποτέλεσμα».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι πιθανό να υπάρχουν ασθενείς του ιού στην Ελλάδα και να μην το γνωρίζουν, ο κ. Μεντής είπε πως είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα αλλά κανείς δεν μπορεί να την αποκλείσει επειδή ο ιός παρουσιάζει ήπια συμπτώματα ενώ σε κάποιους δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα.

Την ίδια ώρα  δύο ύποπτα κρούσματα του κορονοϊού εξετάζονται σε Χαλκιδική και Σέρρες, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ αρνητικό ήταν το δείγμα για την 68χρονη στη Λάρισα. Υπό αναμονή και για τα αποτελέσματα στο δείγμα της 22χρονης από την Καρδίτσα που παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, αργά τη νύχτα έφτασαν τα αποτελέσματα για την 68χρονη Λαρισαία, η οποία νοσηλεύεται σε καραντίνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Σύμφωνα με το larissanet.gr,  το αποτέλεσμα επί των δειγμάτων που εστάλησαν για έλεγχο σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι αρνητικά.

Να σημειωθεί ότι σε απομόνωση παραμένει και μία 22χρονη από την Καρδίτσα για την οποία αναμένονται τα αποτελέσματα.

Χαλκιδική 

Ένας άνδρας νεαρής ηλικίας προσήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Σύμφωνα με το halkidikifocus.gr, ο ίδιος και η οικογένειά του επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδι που πραγματοποίησαν στη Βόρεια Ιταλία.

Το συγκεκριμένο άτομο έχει υποβληθεί στις απαιτούμενες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον συγκεκριμένο ιό και τα αποτελέσματα αναμένονται το μεσημέρι.

Στον άνδρα δόθηκαν οδηγίες να παραμείνει στο σπίτι του μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν εμφάνισαν σχετικά συμπτώματα.

Σέρρες

Συναγερμός στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όταν μία φοιτήτρια έφτασε εκεί, με συμπτώματα γρίπης. Όταν η νεαρή ενημέρωσε πως επέστρεψε από την Ιταλία, αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του νοσοκομείου, σύμφωνα με πληροφορίες του Infonews24. 

Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο ενημέρωσης η νεαρή νοσηλεύεται σε δωμάτιο της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σερρών, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών της, για το αν πρόκειται για κρούσμα κορονοϊού ή όχι.

Ψυχραιμία συνιστά ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Μιλώντας στο thestival.gr ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης ανέφερε ότι «είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους διευθυντές όλων των σχολείων. Συνιστούμε ψυχραιμία και ενημερώνουμε για τα πάντα τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Πιστεύω όλα θα πάνε καλά και το σχολείο θα ξαναλειτουργήσει την Παρασκευή».

Στο μεταξύ, λόγω της παρουσίασης της 38χρονης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της δημαρχιακής αρχής, τα μέλη του συμβουλίου και ο Δήμαρχος αποφεύγουν να συμμετάσχουν στις έκτακτες συσκέψεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.για προληπτικούς λόγους. Επίσης, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης έγινε και απολύμανση.

Ακόμα, όλοι όσοι ήταν στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα υποβληθούν σε εξετάσεις. Γίνεται ιχνηλάτηση γενικότερα των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

Ο στόχος είναι η αποφυγή διασποράς του ιού.

Τις εξελίξεις ως προς την πορεία των εξετάσεων επιβλέπει ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές.

Ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος ανακοίνωσε και το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα συνιστώντας ψυχραιμία, ενώ υπενθυμίζεται πως χθες για το θέμα του κορονοϊού ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε σύσκεψη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή τοπικών φορέων.