Ουρές και συνωστισμός στα καταστήματα λόγω εκπτώσεων - Καμπανάκι από ειδικούς

Ουρές και συνωστισμός στα καταστήματα λόγω εκπτώσεων - Καμπανάκι από ειδικούς

Κοσμοσυρροή με χιλιάδες καταναλωτές που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις εκπτώσεις δείχνουν οι σημερινές εικόνες σε Ερμού και σε κεντρικούς δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονικης.

Ουρές, μη τήρηση των αποστάσεων, έλεγχοι από την ΕΛΑΣ, εκκλήσεις από μέλη της δημοτικής αστυνομίας στους πολίτες να συμμορφωθούν, όλ’ αυτά συνθέτουν μια εικόνα ανησυχητική στον αγώνα συγκράτησης των κρουσμάτων και την προσπάθεια να υπάρξει ύφεση στην επιδημιολογική πορεία.

«Με ανησυχεί πάρα πολύ ο συνωστισμός, έξω από τα καταστήματα. Είδαμε τι συνέβη στις γιορτές στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως και τις μετέπειτα συνέπειες πώς εξελίχθηκαν μετά τις γιορτές», αναφέρει στο liberal.gr για τις σημερινές εικόνες, ο καθ. Λοιμωξιολογίας Θανάσης Σκουτέλης. Kαι στέλνει το μήνυμα ότι οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν τις ώρες αιχμής, να πηγαίνουν για αγορές σε διαφορετικές ώρες, όταν βλέπουν συνωστισμό στους δρόμους να απομακρύνονται. Η απόσταση είναι ίσως το πιο σημαντικό από όλα τα μέτρα, όπως λέει, μαζι φυσικά με μάσκες και αντισηπτικά.

 

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, με τις εικόνες να δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των καταναλωτών που αναμένουν στις ουρές.

Ενόψει του «απολογισμού» από το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε δύο εβδομάδες, ο οποίος και θα καθορίσει την επαναλειτουργία ή μη άλλων δραστηριοτήτων, η ανησυχία είναι προφανής. Σημειωτέον ότι οι μετακινήσεις για τις αγορές γίνονται με την αποστολή του κωδικού 2 με SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση εγγράφου, οι καταναλωτές έχουν δύο ώρες για να κάνουν τα ψώνια τους ενώ το δίωρο αυτό δεν ισχύει για όσους επισκέπτονται κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Ανάλογη εικόνα αναμένεται και αύριο Κυριακή, όπου παρέχεται η δυνατότητα σε καταστήματα και σούπερ-μάρκετ να είναι ανοιχτά.

Στον αντίποδα οι έμποροι βλέπουν την κίνηση ως ευκαιρία να αποκαταστήσουν, μέρος τουλάχιστον, του χαμένου τους τζίρου από το απαγορευτικό. Σε αυτή την λεπτή ισορροπία ανάμεσα στους φόβους και τις ενστάσεις των επιδημιολόγων από τη μία αλλά και την ανάγκη των λιανεμπόρων να εκμεταλλευθούν την περίοδο των εκπτώσεων κινείται η κυβέρνηση. Την αγωνία της αγοράς συμμερίζεται πλήρως και το οικονομικό επιτελείο. Εδώ και καιρό έχει γίνει σαφές ότι αν συνεχιζόταν το lockdown και μετά τον Ιανουάριο, τότε το σύνολο των διαθέσιμων πόρων για την ενίσχυση της αγοράς θα εξαντλούνταν μέχρι το τέλος Μαρτίου και η κυβέρνηση θα έπρεπε με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς να ανατρέψει τον κρατικό προϋπολογισμό, αυξάνοντας τα ελλείμματα και για το 2021.