ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2017η
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Θεσσαλονίκη: Διπλασιάστηκε το ιικό φορτία στα λύματα - Έκτακτη σύσκεψη με νέα μέτρα στο «τραπέζι»

Θεσσαλονίκη: Διπλασιάστηκε το ιικό φορτία στα λύματα - Έκτακτη σύσκεψη με νέα μέτρα στο «τραπέζι»

Έκτακτη σύσκεψη για την επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, υπό τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σύμφωνα με το Mega, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην περιοχή, για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη έχουν προκαλέσει τα ευρήματα της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ, σύμφωνα με τα οποία εμφανίζεται μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Πιο αναλυτικά, η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα. Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.

«Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς αν σταδιακά ενταθεί θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Σημειώνεται ότι αυτήν την ώρα, στις 13:30, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου ο πρωθυπουργός και οι Β. Κικίλιας, Ν. Χαρδαλιάς, Σ. Τσιόδρας και Π. Αρκουμανέας να αξιολογήσουν την επιδημιολογική κατάσταση για την Αττική. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή των ειδικών προκειμένου στη διάρκεια της ημέρας να ληφθούν οι αποφάσεις για την Αττική.