7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Θεραπεύουμε τον ασθενή με καρκίνο, όχι τη νόσο

Θεραπεύουμε τον ασθενή με καρκίνο, όχι τη νόσο

Οι ασθενείς με καρκίνο δοκιμάζονται σκληρά από τη νόσο κάθε ημέρα της ζωής τους, από τη στιγμή της διάγνωσης, μέχρι το πέρας της θεραπείας ή δυστυχώς, μέχρι το τέλος για πολλούς από εκείνους.

Σ’ αυτόν τον αγώνα οι ογκολόγοι ιατροί καλούνται να είναι σύμμαχοι και συναγωνιστές των ασθενών, θεραπεύοντας όχι τη νόσο, αλλά το σώμα και την ψυχή του ανθρώπου που ζει με τον καρκίνο.

Ωστόσο η ανθρώπινη διάσταση της θεραπείας του καρκίνου δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα της δέουσας προβολής, καθώς οι περισσότεροι εστιάζουν στο απτό, μετρήσιμο, το γνωσιακό και όχι τόσο στο ανθρώπινο συναίσθημα.

Με μια πρωτοποριακή διαδικτυακή εκδήλωση, η φαρμακευτική εταιρεία Servier Hellas φωτίζει αυτήν την πτυχή της καθημερινής κλινικής πράξης στα ογκολογικά νοσοκομεία και αποτίνει φόρο τιμής στους γιατρούς, τους ασθενείς και τους φροντιστές που καθημερινά αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο.

«Οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να νιώθουν ότι περιβάλλονται από την Αγάπη και τη Συμπόνια του γιατρού τους». Αυτή είναι η πεμπτουσία της ομιλίας που απηύθυνε στους Έλληνες ογκολόγους ο εξέχων ογκολόγος, ερευνητής και διανοητής, Professor Philip Adib Salem, M.D, Chair in Cancer Research. Baylor St. Luke’s Medical Center, President, Salem Oncology Center, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Με την πρωτοβουλία αυτή, η Servier Hellas αποτίνει φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στον καρκίνο: τους ιατρούς, τους φροντιστές, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Απόψε υμνούμε τη ζωή, την αγάπη, την ελπίδα και την ιερή σχέση του γιατρού με τον ασθενή του. Είναι εξαιρετική τιμή για εμάς να έχουμε ως επίσημο προσκεκλημένο τον Professor Philip Salem, έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο ογκολόγο που έχει αφιερώσει περισσότερα από 50 χρόνια στη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών» δήλωσε ο Ziad Matta, General Manager Servier Hellas & Cyprus και οικοδεσπότης της εκδήλωσης.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Professor Philip Salem εξέφρασε τη χαρά του να συμμετέχει σε μία συζήτηση που μεταδίδεται ζωντανά από την Ελλάδα, το λίκνο της Ιατρικής και της Φιλοσοφίας.

«H ουσία της ιατρικής δεν είναι η θεραπεία της νόσου, αλλά η θεραπεία του ατόμου που πάσχει από τη νόσο», τόνισε στη συνέχεια ο Professor Philip Salem. «Η Γνώση, δηλαδή η κατάρτιση του ιατρού, δεν είναι από μόνη της αρκετή. Το τρίπτυχο Γνώση, Αγάπη και Συμπόνια είναι το πιο ισχυρό θεραπευτικό σχήμα ενάντια στη νόσο. Κάθε ασθενής είναι ένα μοναδικό άτομο, έχει όνομα, είναι πατέρας, μητέρα, σύζυγος. Ο ιατρός πρέπει να ακούει τις ανησυχίες και τους φόβους του ασθενούς, παραμένοντας δίπλα του σε όλο το ταξίδι του με τον καρκίνο» ανέφερε ο Professor Philip Salem, προσθέτοντας ότι στον ασθενή λέμε όση αλήθεια μπορεί να αποδεχθεί. Την αλήθεια οφείλουμε να την πούμε με έντεχνο τρόπο, ώστε να μην αποθαρρύνει τον ασθενή να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στον καρκίνο.

Ο εξέχων ιατρός υπενθύμισε επίσης στους συμμετέχοντες την ιερή σχέση που συνδέει τον γιατρό με τον ασθενή του, η οποία αποτελεί την απόλυτη εκδήλωση εμπιστοσύνης ενός ανθρώπου απέναντι σε έναν άλλο, καθώς ο ασθενής με καρκίνο εμπιστεύεται τη ζωή του στον ιατρό του. Ο Professor Philip Salem υπογράμμισε ότι ο ιατρός δεν πρέπει ποτέ να χάνει την ελπίδα του, ακόμη και όταν έρχεται αντιμέτωπος με την αποτυχία της θεραπείας. Ο ίδιος μάλιστα, χαρακτήρισε την αποτυχία ευλογία και όχι κατάρα, διότι διδάσκει στον ιατρό να είναι ταπεινόφρων και να βελτιώνεται διαρκώς ως επιστήμονας.

Στη συνέχεια, ο Professor Philip Salem απάντησε σε μεγάλο αριθμό ερωτημάτων που του απηύθυναν οι συμμετέχοντες από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού. Στις απαντήσεις του μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας της επικοινωνίας μεταξύ ιατρού και ασθενή και τον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης, καταλήγοντας ότι η Γνώση πρέπει να είναι συνοδοιπόρος με την Αγάπη στη σχέση ιατρού και ασθενούς.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η κα Τζιοβανίνα Καραλή, πρώην ασθενής του Professor Philip Salem, η οποία με συγκίνηση και αμεσότητα είπε «Ένιωθα ότι ο γιατρός μου με άκουγε, μου έδινε δύναμη και κουράγιο. Η συμπεριφορά του απέναντί μου έκανε τη διαφορά. Θέλω να πω σε όλους τους ασθενείς να μη χάνουν ποτέ την ελπίδα τους, γιατί η καλύτερη ημέρα είναι πάντα η επόμενη. Το πιο σημαντικό είναι να μη χάνουμε την ελπίδα. Τώρα δεν σκέφτομαι τα χειρότερα, αλλά τα καλύτερα. Θέλω ο γιατρός μου να ξέρει ότι τον σκέφτομαι και τον αγαπώ ειλικρινά, γιατί με έσωσε!»

Απαντώντας στην κα Καραλή, αφού το μήνυμά της μεταφράστηκε από την κα Ρενάτα Τσέλλα, Oncology Project Manager Servier Hellas and Cyprus, ο Professor Philip Salem τη χαρακτήρισε σύμβολο ελπίδας και επιμονής στη θεραπευτική προσπάθεια. «Ότι μιλάω σήμερα μαζί της είναι το καλύτερο δώρο για εμένα» ανέφερε συγκινημένος.

«Το να παρακολουθείς τη συζήτηση ανάμεσα σε μια ασθενή και τον γιατρό που της έσωσε τη ζωή πολλά χρόνια μετά τη θεραπεία της, είναι μια μοναδική εμπειρία. Στιγμές σαν αυτές μας υπενθυμίζουν την ουσία της αποστολής μας ως μέλη του φαρμακευτικού κλάδου και της ιατρικής κοινότητας: να θέτουμε τον ασθενή στο επίκεντρο κάθε μας δραστηριότητας» σημείωσε ο Ziad Matta.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μία σύνθεση γνωστών μουσικών έργων από το μουσικό σχήμα Fortissimo, υπενθυμίζοντας σε όλους τη συμβολή της μουσικής στη θεραπευτική διαδικασία. Στο πνεύμα της εκδήλωσης, η ενότητα αυτή ήταν αφιερωμένη σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που μάχονται τον καρκίνο, καθώς και στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια διαδραστική ενότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποστείλουν μέσω κινητού τηλεφώνου συμβολικές «αχτίδες φωτός» και να «ανάψουν τον φανό» του κυνικού φιλόσοφου Διογένη, φωτίζοντας τον δρόμο του προς την αναζήτηση του Ανθρώπου.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Ziad Matta και η Ρενάτα Τσέλλα τόνισαν για μία ακόμη φορά στους συμμετέχοντες το μήνυμα ελπίδας της κας. Τζιοβανίνα Καραλή και τους ευχήθηκαν να αναζητούν πάντα τον Άνθρωπο στον ασθενή που πάσχει από καρκίνο.