Θεμιστοκλέους: Να φτάσουμε τηρώντας μέτρα κοντά στην κανονικότητά μας το Πάσχα

Θεμιστοκλέους: Να φτάσουμε τηρώντας μέτρα κοντά στην κανονικότητά μας το Πάσχα

Στην «όρθια διασκέδαση», στα γήπεδα και στο τι θα γίνει με τα καρναβάλια θα εστιάσει η Επιτροπή αξιολόγησης των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού, όπως είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι ο μεγάλος αριθμός νεκρών των τελευταίων ημερών εξαιτίας της πανδημίας οφείλεται «εν πολλοίς και στον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων που υπήρχαν από πριν».

«Η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με βάση την εισήγηση της Επιτροπής και με βάση το γεγονός αν αυτό (σ.σ. η αύξηση των κρουσμάτων) θα επηρεάσει τον αριθμό των θανάτων. Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατευθούμε και να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των θανάτων, είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε πετύχει ένα καλό ποσοστό τους τελευταίους 2-3 μήνες, και στους άνω των 60 και στους λαμβάνοντες την αναμνηστική δόση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην περίοδο του Πάσχα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει τηρώντας τα μέτρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστασιοποίηση και εμβολιασμός) να συνεχίσουμε να ζούμε και να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά μας».

Μόνο για ανεμβολίαστους το Novavax

 

Ο Μ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ήδη 4 εκατομμύρια πολιτών έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου και πλέον υπολείπονται 324.000. «Το Novavax δεν θα μπορεί να γίνεται ως αναμνηστική δόση, θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου», είπε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στη διασπορά του κορονοϊού που συναντάται στα παιδιά, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε: «Ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό. Όλοι ακολουθούν αυτό που ακολουθούμε και εμείς. Η αναμνηστική δόση να ισχύει από 18 και άνω και από 12-18 να γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν ασθένειες. Δεν τίθεται κίνδυνος».

«Τα παιδιά δεν είναι τα πιο ευάλωτα στον κορονοϊό. Όποιο παιδί έχει νοσήσει είναι πάρα πολύ ήπια η συμπτωματολογία. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουμε σύνδρομο MIS-C», είπε ακόμα.