Αλλαγές στους εμβολιασμούς: Αυξήθηκαν τα κέντρα με διευρυμένο ωράριο και ανοικτά τις Κυριακές

Αλλαγές στους εμβολιασμούς: Αυξήθηκαν τα κέντρα με διευρυμένο ωράριο και ανοικτά τις Κυριακές

«Από τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που ξεκίνησαν να λειτουργούν το Σεπτέμβριο, έχουν προστεθεί άλλα 800 και σύντομα θα είμαστε στα 2300 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα επεκταθεί και το ωράριό τους για όλο και περισσότερο εμβολιασμούς», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, το απόγευμα της Δευτέρας.  Μάλιστα διευκρίνισε σχετικά πως από τον Δεκέμβριο θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού και τις Κυριακές, εκτιμώντας ότι πάνω από 100.000 άτομα θα μπορούν να εμβολιάζονται καθημερινά τον Δεκέμβριο, ενώ ανακοίνωσε πως αργία για τους εμβολιασμούς θα είναι η 25η και 26η Δεκεμβρίου, αλλά και η Πρωτοχρονιά.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι από τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, έχουν ήδη εμβολιαστεί 21.014 συμπολίτες μας κατ οίκον - ποσοστό που αγγίζει το 88% των αιτημάτων - ενώ πρόσθεσε ότι έχουν γίνει πάνω από 7 εκατομμύρια εμβολιασμοί με την πρώτη δόση, κάτι που πρακτικά σημαίνει όπως είπε, ότι έχει εμβολιαστεί το 67% του γενικού πληθυσμού και το 79,2% του ενήλικου πληθυσμού. 

Επιπλέον ο Μ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως «τα εμβόλια κατά του κορονοϊού για τις ηλικιακές ομάδες των 5 έως 11 ετών στη χώρα μας δεν θα έρθουν νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου» . Όσον αφορά τα εμβόλια για τα παιδιά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα εμβόλια θα απευθύνονται σε όσα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, ενώ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις παραπάνω κατηγορίες η δόση θα είναι χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω (10 μg σε σύγκριση με 30 μg). Όπως και στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, χορηγείται ως δύο ενέσεις στους μύες του άνω βραχίονα, με διαφορά τριών εβδομάδων.